Przepisy
Przepisy na dania z wykorzystaniem sera
Jaglanka z parmezanem i skórką z cytryny
Składniki na 2 porcje:
Ok. 100 g kaszy jaglanej
Ok. 350 ml napoju owsianego
Skórka z jednej cytryny
1 łyżka masła
40-50 g sera Parmezan lub innego twardego
1/2 pęczka natki pietruszki lub marchewki
Szczypta soli
Czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną upraż w rondelku bez tłuszczu.
- Po kilku minutach dodaj napój owsiany i szczyptę soli oraz skórkę z cytryny. Następnie gotuj całość na małej mocy kuchenki przez ok. 10-12 minut, aż kasza “spije” cały napój owsiany.
- Na koniec dodaj masło oraz starty na tarce parmezan.
- Podawaj z posiekaną natką oraz czarnym pieprzem.
Bulion roślinny z pieczarkami
Składniki na 4-6 porcji:
Por
Marchewka
Pietruszka
Cebula
100 g masła
2-3 liście laurowe
5 ziaren angielskich
Sól
Kawałek skórki z Parmezanu
3-4 pieczarki
Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
- Por, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku rozpuść masło, następnie dodaj warzywa i smaż całość, aż warzywa dokładnie się zarumienią.
- Po tym czasie dolej 1,5-2 l wody. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, sól, skórki parmezanowe. Całość gotuj pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez ok. 45 minut.
- Pieczarki pokrój w cienkie talarki, a szczypior drobno posiekaj.
- Gotowy bulion podawaj z surowymi pieczarkami oraz szczypiorkiem.
Tarta Galette z warzywami z rosołu
Składniki na 4-6 porcji:
Gotowe ciasto francuskie
Warzywa z bulionu
Tymianek
50 g parmezanu
Jajko
Przygotowanie:
- Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na środku ciasta rozłóż warzywa tak, żeby zostawić około 4 cm wolnej przestrzeni. Ciasto zawiń do środka, żeby stworzyć boki tarty.
- Boki tarty wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
- Po upieczeniu obsyp wszystko parmezanem oraz posiekanym tymiankiem.
Zobacz przepis: https://youtu.be/tVa1vBUMMPU