Przepisy

Przepisy na dania z wykorzystaniem sera

Jaglanka z parmezanem i skórką z cytryny

Składniki na 2 porcje:
Ok. 100 g kaszy jaglanej
Ok. 350 ml napoju owsianego
Skórka z jednej cytryny
1 łyżka masła
40-50 g sera Parmezan lub innego twardego
1/2 pęczka natki pietruszki lub marchewki
Szczypta soli
Czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną upraż w rondelku bez tłuszczu.
  2. Po kilku minutach dodaj napój owsiany i szczyptę soli oraz skórkę z cytryny. Następnie gotuj całość na małej mocy kuchenki przez ok. 10-12 minut, aż kasza “spije” cały napój owsiany.
  3. Na koniec dodaj masło oraz starty na tarce parmezan.
  4. Podawaj z posiekaną natką oraz czarnym pieprzem.

Bulion roślinny z pieczarkami

Składniki na 4-6 porcji:
Por
Marchewka
Pietruszka
Cebula
100 g masła
2-3 liście laurowe
5 ziaren angielskich
Sól
Kawałek skórki z Parmezanu
3-4 pieczarki
Pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Por, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokrój w mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj warzywa i smaż całość, aż warzywa dokładnie się zarumienią.
  3. Po tym czasie dolej 1,5-2 l wody. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, sól, skórki parmezanowe. Całość gotuj pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez ok. 45 minut.
  4. Pieczarki pokrój w cienkie talarki, a szczypior drobno posiekaj.
  5. Gotowy bulion podawaj z surowymi pieczarkami oraz szczypiorkiem.

Tarta Galette z warzywami z rosołu

Składniki na 4-6 porcji: 
Gotowe ciasto francuskie
Warzywa z bulionu
Tymianek
50 g parmezanu
Jajko

Przygotowanie:

  1. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na środku ciasta rozłóż warzywa tak, żeby zostawić około 4 cm wolnej przestrzeni. Ciasto zawiń do środka, żeby stworzyć boki tarty.
  3. Boki tarty wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  4. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
  5. Po upieczeniu obsyp wszystko parmezanem oraz posiekanym tymiankiem.

Zobacz przepis: https://youtu.be/tVa1vBUMMPU