Składniki:
600 g filetu z łososia bez skóry
6 jajek
3 miękkie awokado
4 kromki ciemnego chleba
2 garść orzechów włoskich
Sól i pieprz w młynku
Oliwa z oliwek
1 cytryna
2 łyżki jasnego miodu
2 słoiczki małych kaparów
Różne rodzaje kiełków - buraka, rzodkiewki
Pęczek rzodkiewki
2 łyżki białego sezamu
2 łyżki octu
2 opakowania roszponki
1 pakowanie rukoli
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.
Łososia pokrój w duże kwadraty przełóż do naczynia żaroodpornego polej sosem. miodowym, piecz 10 minut w 170⁰C z włączoną funkcją pary.
W dużym garnku ugotuj jajka.
Rzodkiewkę pokrój w plasterki i awokado w kostkę.
Na patelni zgrilluj orzechy oraz pokrojony chleb.
Na dużym talerzu ułóż sałaty, dodaj kawałki łososia, jajka, kiełki, orzechy, kapary, biały sezam.