Focaccia

Focaccia

Smak południa - doskonały jako samodzielne danie lub przystawka

Prosta i smaczna – doskonały przepis na szybkie, pożywne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Można eksperymentować, aby uzyskać różne konsystencje pasty – rozgnieść lub pokroić awokado w plastry przed nałożeniem na pieczywo. Rzodkiewki i chili zaostrzają smak. Focaccia w towarzystwie dobrej oliwy i kieliszka lekkiego wina będzie świetnym, samodzielnym daniem, lub po prostu przystawką. Można ją też pokroić jak pieczywo i podać jako dodatek do sałat lub dania głównego. We Włoszech (skąd oczywiście pochodzi focaccia) podaje się ją w wielu różnych wersjach. My sugerujemy przygotowanie jej wg przepisu podstawowego z ulubionymi dodatkami. Możesz dodać do niej oliwki, suszone pomidory, kapary, drobno posiekane anchois lub cokolwiek przyjdzie Ci do głowy!

Czytaj więcej

Składniki:

250 g mąki pszennej
5 g świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
Dodatki: sól gruboziarnista, oliwki, suszone pomidory, czosnek, rozmaryn lub inne zioła

Sposób przygotowania:

1.  Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże i sól. Dolej wodę i oliwę z oliwek.

2.  W robocie kuchennym Electrolux Kitchen Assistent wyrabiaj ciasto długo i mocno. Powinno być gładkie i napowietrzone. Jeśli decydujesz się na dodatki (oliwki, zioła etc.) posiekaj je i dodaj pod koniec zagniatania.

3.  Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a papier dość obficie posmaruj oliwą. Ciasto rozciągnij palcami na blasze i zrób w nim lekkie zagłębienia. Następnie wierzch ciasta posmaruj dodatkową oliwą.

4. Ustaw w piekarniku Electrolux funkcję wyrastania ciasta na 45 minut.

5. Posyp wierzch focacci solą gruboziarnistą. Piecz 15-20 minut w 220 stopniach na średniej półce piekarnika przy małym dopływie pary.

Czytaj więcej