Sezonowa zupa warzywna z chipsami

Sezonowa zupa warzywna z chipsami

Kremowa zupa z chrupiącym dodatkiem

Spróbuj kremowej zupy z sezonowych warzyw w towarzystwie domowych chipsów. Doskonała przekąska lub danie główne - ta wersja zupy jest z pasternakiem, ale można go zastąpić innymi sezonowymi warzywami, np. topinamburem.

Składniki

Zupa:

1 l bulionu warzywnego
1,5 kg pasternaku
100 g masła Ghee
300 ml mleka sojowego

Chipsy:
50 g mąki
100 ml wody
30 ml octu winnego
Brązowy cukier, sól
Nasiona dynii, lnu i słonecznika

Krok 1

Ustaw tryb „gorące powietrze” w piekarniku Electrolux i rozgrzej go do 180°C. Składniki na chipsy wymieszaj za pomocą robota kuchennego Kitchen Assistent. Ciasto powinno być lekko płynne, takie jak na naleśniki. Wylej porcję ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i cienko rozsmaruj. Posyp ziarniami. Piecz ok. 10 minut.

Krok 2

Obierz pasternak i pokrój na drobne kawałki. Połowę masła wlej na patelnię i rozgrzej na płycie indukcyjnej, poziom 12-13. Podsmaż pasternak przez kilka minut, aż nabierze delikatnie brązowego koloru.

Krok 3

Przełóż pasternak do rondla, zalej bulionem i gotuj do miękkości, przez ok. 10 minut.

Krok 4

Przełóż ugotowany pasternak do blendera MasterPiece, dodaj bulion i mleko sojowe. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrezby dolej więcej bulionu.

Krok 5

Dodaj pozostałe masło i dobrze wymieszaj. Przelej zupę do miseczek. Podawaj z chipsami.

  • Domowy jogurt z granolą
  • Organiczne orzotto z jęczmienia
  • Łosoś z kalafiorem i jarmużem
  • Brownie z syropem z topinambura