Ravioli z owocami morza oraz warzywami strączkowymi i szpinakiem

Składniki

Ciasto makaronowe
550 g mąki semolina
4 jajka
6 żółtek
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Farsz na ravioli
100 g dorsza
50 g śmietany 20% (kremówki)
150 g krewetek
200 g przegrzebków
150 g łososia
skórka z 1/3 cytryny
świeże zioła

Sos
szalotka 4 szt.
trawa cytrynowa 1/2 szt.
1 imbir (średniej wielkości)
15 g masła (duża łyżka)
300 g wermutu
250 ml wytrawnego wina
500 g wywaru rybnego
500 g śmietany 30%
1 liść laurowy
tymianek cytrynowy
szczypta soli

Warzywa
szparagi
groszek cukrowy
fasolka szparagowa
szpinak

Sposób przygotowania:

Mąkę i sól wsyp do misy robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabianie ciasta na makaron. Na końcu możesz ciasto wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Podziel je na 6 części i zawiń szczelnie folią spożywczą. Następnie odstaw do lodówki na 1-2 h, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.

Łososia i śmietanę zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny, świeże zioła, sok z cytryny. Następnie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi w kostkę krewetkami, dorszem i przegrzebkami. Całość dopraw solą. Farsz uformuj w małe kuleczki.

Po 1-2 h ponownie wyrabiaj ciasto na makaron, aż będzie gładkie i elastyczne. Każdą kulkę przepuścić przez maszynkę do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka na ravioli.  Aby skleić ravioli, posmaruj pędzelkiem zamoczonym w żółtku środek oraz boki ciasta, następnie nałóż na nie farsz. Zakryj je drugim plackiem i połącz brzegi naokoło. Gotuj we wrzątku maksymalnie 4 minuty.

Roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, trawę cytrynową i drobno posiekany imbir. Całość należy zeszklić na maśle, przez około jedną minutę. Dodać wino, wermut i redukować do momentu uzyskania rzadkiego syropu. Następnie dolać bulion rybny i zredukować całość o połowę. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu około 15 min. Doprawić solą do smaku.

Grillowane szparagi, groszek cukrowy, fasolkę szparagową blanszować w osolonej wodzie ok. 1 minuty. Szpinak podsmażyć na maśle przez 10 sekund ze szczyptą soli.