Szaszłyki po barbadosku
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki
4 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka np. habanero
1 cebula, pokrojona na ćwiartki
1 łyżeczka suszonego (lub świeżego) tymianku
1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu)
ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
sól i świeżo mielony pieprz
4 łyżki melasy (można zastąpić cukrem trzcinowym)
sok wyciśnięty z 2 limonek
2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
ugotowany ryż basmati, do podania
skórka otarta z 1 limonki
świeża kolendra, grubo posiekana
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w ok. 2 cm kostkę.
2. Czosnek, chilli, cebulę, tymianek, ziele angielskie oraz imbir zmiksować w blenderze na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć pastę do dużej miski, dodać sok z limonki i melasę.
3. Do miski z pastą włożyć pokrojonego kurczaka, starannie wymieszać, przykryć i odstawić do przegryzienia, na co najmniej dwie godziny (im dłużej tym lepiej, warto zamarynować mięso nawet dzień wcześniej).
4. Rozgrzewamy grilla.
5. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki kurczaka, naprzemiennie z plasterkiem czerwonej cebuli.
6. Smażymy z każdej strony, na mocno złotobrązowy kolor.
7. Podajemy posypane skórką z limonki i świeżą kolendrą.