Problem
- Jakie naczynia są odpowiednie do płyt indukcyjnych?
- Które garnki nadają się do gotowania indukcyjnego?
Dotyczy
- płyta indukcyjna do zabudowy
- kuchenka wolnostojąca z płytą indukcyjną
Rozwiązanie
1. Naczynie nadaje się do gotowania na płycie indukcyjnej, jeżeli:
Aby sprawdzić, czy naczynie nadaje się do gotowania na płycie indukcyjnej, można przeprowadzić prosty test. Wystarczy zagotować w nim niewielką ilość wody. Jeżeli woda szybko się zagotuje, to znaczy, że naczynie jest odpowiednie. Ponadto, powinno reagować na magnes - jeżeli ten przywiera do dna naczynia, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz, to jest to kolejny znak, że naczynie jest odpowiednie do gotowania na płycie indukcyjnej. Ważne jest również, aby dno naczynia było jak najgrubsze i płaskie.
Ważne: Dno naczynia powinno być możliwie jak najgrubsze i płaskie.
2. Materiał, z którego wykonane są naczynia:
Naczynia wykonane z żeliwa, stali, stali emaliowanej, stali nierdzewnej oraz tych z dnem wielowarstwowym są najbardziej odpowiednie do gotowania na płycie indukcyjnej. Przy wyborze garnków do indukcji ważne jest, aby zwrócić uwagę na oznaczenia producenta, które informują o odpowiedniości naczynia do tego typu gotowania. Garnki indukcyjne zazwyczaj są oznaczane specjalnym symbolem.
- Nieodpowiedni: aluminium, miedź, mosiądz, szkło, ceramika, porcelana
3. Wymiary naczyń:
- Indukcyjne pola grzejne dostosowują się automatycznie do wielkości dna naczyń
- Jednak naczynie musi mieć minimalną wymaganą średnicę, odpowiednią do wielkości pola grzejnego. Należy zapoznać się z opisem zawartym w instrukcji obsługi, ponieważ minimalna i maksymalna średnica naczynia różnią się w zależności od modelu urządzenia Instrukcję obsługi można pobrać tutaj
Polecamy odpowiednie naczynia dostępne w naszym sklepie internetowym