Para podgrzewa potrawy bez ich wysuszania, sprawiając, że wczorajszy posiłek jest równie smaczny jak w dniu jego przygotowania. Utrzymanie zdrowego i zrównoważonego stylu życia stanie się teraz łatwiejsze niż kiedykolwiek, gdy będziesz mieć pod ręką piekarnik parowy. Koniec z marnowaniem żywności. Wielofunkcyjne piekarniki parowe Electrolux są wyposażone w funkcję regeneracji – program parowy opracowany z myślą o tym celu.
Czym jest regeneracja parowa i dlaczego warto z niej korzystać?
Funkcja regeneracji to specjalny program do podgrzewania potraw z wykorzystaniem pary. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieczenia zapobiega ona ryzyku wysychania żywności, a ciepło jest rozprowadzane łagodnie i równomiernie, dzięki czemu potrawy wyglądają, smakują i pachną jak świeżo przygotowane.
Regeneracja parą może być z łatwością używana do ponownego podgrzewania potraw bezpośrednio na talerzu. W tym samym czasie możesz odgrzewać więcej niż jeden posiłek, korzystając z różnych poziomów prowadnic.
Wybierz na swoim piekarniku USTAWIENIA > SPECJALNE > REGENERACJA
- Umieść potrawę w piekarniku.
- Dopasowuj czas podgrzewania w zależności od przygotowywanej żywności. Różne potrawy potrzebują różnej ilości czasu, aby być dokładnie odgrzane i gotowe do spożycia. Na przykład, drób i mięso wymagają więcej czasu niż warzywa, ryż czy ziemniaki.
Porady i wskazówki
- Zawsze dostosowuj czas podgrzewania do rodzaju potrawy. Pozwoli Ci to cieszyć się odgrzewanym jedzeniem i mieć pewność, że za każdym razem smakuje jak świeżo przyrządzone.
- Możesz podgrzewać cały posiłek na parze, ale najlepiej efekty osiągniesz, gdy jedzenie będzie podzielone na mniejsze porcje. Na przykład zamiast odgrzewać w piekarniku całego kurczaka – lepiej będzie, jeśli pokroisz go w plastry.
- Pieczenie z parą doskonale sprawdza się w przypadku takich dań jak quiche i lasagne. Dodatkowa wilgotność sprawia, że potrawy te nie stają się suche lub gumowe, co jest częstym efektem stosowania innych metod odgrzewania.
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .
Teraz, gdy wiesz już wszystko o podgrzewaniu potraw, możesz dowiedzieć się więcej o gotowaniu na parze.