Gotowanie na parze - jak w pełni wykorzystać możliwości piekarnika parowego Electrolux?

Ostatnia aktualizacja 29.07.2024 11:51

Kobiety gotujące warzywa na parze w piekarniku parowym

Gotowanie na parze zapewnia wiele korzyści, takich jak wydobycie smaku, żywych kolorów i składników odżywczych. Jest to jeden z najdelikatniejszych sposobów przygotowywania posiłków. Żywność nie jest narażona na przegrzanie na patelni, które może doprowadzić do jej wysuszenia lub przypalenia, a także nie jest wkładana do wrzącej wody, która może wypłukać ważne witaminy i minerały. Piekarnik parowy firmy Electrolux pozwoli Ci przygotować smaczne i zdrowe posiłki.

Na parze możesz ugotować niemal wszystko – warzywa, owoce morza, drób, mięso, chleb i ciasta.

Jak gotować przy użyciu pary?

Wszystkie piekarniki parowe Electrolux pozwalają na łączenie pary i ciepłego powietrza, co daje nieograniczone możliwości przygotowywania potraw. Możesz ręcznie ustawić kombinację pary i suchego powietrza lub użyć funkcji Steamify®, jeśli jest ona dostępna w Twoim modelu piekarnika.

Zalecamy, aby piekarnik był zimny przed rozpoczęciem gotowania, co pozwoli Ci w pełni wykorzystać możliwości gotowania przy użyciu pary. Ponadto, jeśli piekarnik jest gorący w momencie rozpoczęcia gotowania, pamiętaj, że wytwarzana para nie będzie widoczna.

W piekarnikach parowych Electrolux dostępne są cztery poziomy pary. Twój piekarnik może mieć wszystkie te poziomy lub jedynie niektóre z nich. Poniżej znajdziesz ogólne wskazówki, opisujące do czego sprawdzają się poszczególne poziomy pary:

Gotowanie na parze wykorzystuje stały poziom pary do przygotowywania zdrowych i aromatycznych potraw. Idealnie nadaje się do delikatnego przyrządzania warzyw, ryżu, kuskusu i owoców morza (ryb, małży i krewetek).

Duża wilgotność łączy gorące powietrze i wysoki poziom pary. Funkcja ta sprawdzi się do przygotowywania potraw, takich jak kremy, placki, pasztety czy ryby
Średnia wilgotność łączy mniejszą ilość pary z gorącym powietrzem w celu delikatnego duszenia potraw. Idealnie nadaje się do przyrządzania żeberek lub pieczonej ryby, a także do pieczenia chleba i słodkich ciast.
Mała wilgotność łączy niewielką ilość pary z gorącym powietrzem w celu uzyskania soczystych i chrupiących potraw. Sprawdzi się do mięs, drobiu, ryb, zapiekanek, i pieczonych warzyw, a także do pieczenia ciast, muffinów i ciastek.

Ustaw poziom pary ręcznie

1. Napełnij szufladę na wodę do maksymalnego poziomu.

2. Wsuń szufladę na wodę z powrotem na miejsce.

3. Przewiń menu, aby znaleźć ręczne funkcje pary.

4. Odszukaj i wybierz jedną z funkcji pary.

5. Ustaw temperaturę.

6. Naciśnij START.

Pozwól funkcji Steamify® ustawić poziom pary

Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję Steamify®, automatycznie może ustawić ona poziom pary na podstawie wybranej temperatury. Urządzenie doda odpowiednią ilość pary we właściwym momencie i w razie potrzeby połączy ją z termoobiegiem. Dowiedz się, jak korzystać ze Steamify®.

Porady i wskazówki

  • Upewnij się, że piekarnik jest zimny, gdy zaczynasz gotować na parze, aby w pełni wykorzystać zalety przygotowywania potraw na parze.
  • Jeśli chcesz, aby jedzenie było ciepłe, nie musisz przykrywać go folią, ponieważ wilgoć zapewnia wystarczającą ochronę.
  • Podczas gotowania z użyciem gotowania na parze zalecamy korzystanie z zestawu Deluxe Steam, który jest dołączany do piekarników wyposażonych w opcję gotowania parowego.

WAŻNE

  • Do szuflady na wodę wlewaj wyłącznie zimną wodę z kranu. Nie używaj wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie stosuj innych płynów. Do szuflady na wodę nie wlewaj płynów łatwopalnych ani zawierających alkohol.
  • Jeśli piekarnik jest gorący w momencie rozpoczęcia gotowania, wytwarzająca się para nie będzie widoczna.
  • Opróżnij szufladę na wodę po zakończeniu cyklu.
  • Resztki wody mogą skraplać się na komorze. Po zakończeniu gotowania ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika. Gdy urządzenie ostygnie, wytrzyj komorę piekarnika miękką ściereczką.
  • Po kilkudziesięciu cyklach otrzymasz powiadomienie o konieczności odkamieniania piekarnika parowego. Odkamienianie usuwa i zapobiega osadzaniu się kamienia w układzie parowym piekarnika, umożliwiając jego dalsze optymalne działanie. Dowiedz się więcej o usuwaniu kamienia z piekarnika

Dowiedz się więcej o pieczeniu chleba i ciast przy użyciu pary lub o podgrzewaniu żywności za pomocą regeneracji parą.

Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z  jego instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .

Zarejestruj urządzenia
Zarejestruj urządzenia

Zarejestruj swoje urządzenia w MyElectrolux i znajdź wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu.

Części zamienne i akcesoria
Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.

Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.