Piekarniki Electrolux są wyposażone w wiele przydatnych funkcji i programów, które zwiększą Twój komfort gotowania. W zależności od modelu piekarnika Electrolux dostępne są różne funkcje i programy. Poniżej znajdziesz przegląd różnych funkcji i ich symboli, które pomogą Ci wykorzystać pełnię kulinarnych możliwości.
Nazwy funkcji oraz symbole mogą różnić się w zależności od konkretnego modelu.
Zwróć uwagę na funkcje i symbole, które odnoszą się do Twojego konkretnego modelu piekarnika.
Codzienne gotowanie z funkcjami pieczenia
Poniżej znajdziesz najczęściej wybierane funkcje pieczenia wraz z opisami każdej z nich. Wskazówki dotyczące tego, dlaczego warto i jak najlepiej korzystać z poszczególnych funkcji pieczenia, zostały podane w celu zapewnienia najlepszych rezultatów.
Górna/dolna grzałka (grzanie góra - dół) Idealna funkcja do codziennego pieczenia na jednym poziomie. Nadaje się do wszystkich rodzajów potraw, od zapiekanek po wypieki. Zalecane użycie:
| |
Termoobieg Funkcja do codziennego przygotowywania potraw na maksymalnie trzech poziomach jednocześnie. Wentylator rozprowadza gorące powietrze, aby równomiernie piec potrawy bez mieszania zapachów. Zalecane użycie:
| |
Termoobieg wilgotny (pieczenie) Uzyskaj lekkie i puszyste rezultaty podczas pieczenia na jednym poziomie. Funkcja sprawdzi się do przygotowywania ciast, quiche, ciasteczek i słodkiego pieczywa. Wykorzystuje ciepło resztkowego do oszczędzania energii. Zalecane użycie:
| |
Grzałka dolna Uzyskaj zarumieniony i chrupiący spód potrawy. Sprawdzi się do przygotowania pizzy lub ciast oraz wykańczania ciast lub quiche. Zalecane użycie:
| |
Grill Równomiernie grilluj lub zarumieniaj warzywa i mięso. Nadaje się również do opiekania chleba. Zalecane użycie:
| |
Turbo grill Piecz większe kawałki mięsa i drób z kośćmi, aby uzyskać delikatne rezultaty i chrupiącą skórkę. Kombinacja gorącego powietrza i grzałki górnej równomiernie przyrumienia jedzenie z każdej strony. Zalecane użycie:
| |
Zapiekanki Lekko zarumień górę potraw zapiekanych, takich jak lasagne lub zapiekanka ziemniaczana, aby uzyskać chrupiący wierzch i idealnie wilgotny środek. Zalecane użycie:
|
Gotowanie na parze w piekarniku
Metoda gotowania na parze może wnieść Twoje potrawy na wyższy poziom, zachowując ich kruchość i wilgotność niezależnie od rodzaju żywności - od drobiu i pieczywa po kremy i zapiekanki. Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w funkcję gotowania na parze, warto dowiedzieć się, jak ją wykorzystać. Poniżej znajdziesz najczęściej wybierane funkcje:
Steamify® Do codziennego gotowania na parze. Piekarnik automatycznie dostosowuje poziom pary na podstawie wybranej temperatury. Gotowanie na parze pozwala zachować składniki odżywcze i uwydatnić smak każdej potrawy. Zalecane użycie:
Dowiedz się więcej o korzystaniu ze Steamify®. | |
Wilgotność Uzyskaj delikatny, soczysty drób lub mięso oraz chrupiącą, błyszczącą skórkę chleba lub innych wypieków dzięki połączeniu gorącego powietrza i pary. W zależności od wybranego modelu piekarnika możesz mieć do dyspozycji cztery poziomy wilgotności podczas gotowania. Dostępne są 4 poziomy wilgotności:
Dowiedz się więcej o gotowaniu na parze. | |
Regeneracja Delikatnie podgrzej jedzenie, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Dobry do podgrzewania resztek i odświeżania jednodniowego chleba lub wypieków. Używanie pary do podgrzewania potraw zapobiega ich wysychaniu. Zalecane użycie:
| |
SteamBake / Termoobieg PLUS Zwiększ wilgotność podczas pieczenia na kilku poziomach. Para nada odpowiedni kolor i chrupiącą skórkę. Równomiernie wypieka chleb, zapewniając miękkość w środku i chrupkość na powierzchni, wykorzystując okresowe uderzenia pary. Dobry do każdego rodzaju ciasta chlebowego. | |
Chleb Równomiernie wypieka chleb, zapewniając miękkość w środku i chrupkość na powierzchni, wykorzystując okresowe uderzenia pary. Dobry do każdego rodzaju ciasta chlebowego. Dowiedz się więcej o pieczeniu chleba przy użyciu pary. | |
Funkcja Jogurt Uzyskaj kremowy, gęsty domowy jogurt. Oświetlenie piekarnika podczas działania funkcji jest wyłączone. Zalecane użycie:
| |
Tryb gotowania Sous Vide Gotuj w precyzyjnie określonej temperaturze przy użyciu worków próżniowych, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję warzyw, ryb, drobiu lub mięsa. Dowiedz się więcej o tym, jak gotować przy użyciu metody Sous Vide . |
Przygotowanie składników i potraw
Twój piekarnik może być wyposażony w kilka przydatnych funkcji, które zapewnią Ci oszczędność czasu i ułatwią przygotowywanie posiłków. Rozmrażanie żywności jeszcze nigdy nie było tak szybkie i łatwe. Podgrzewaj talerze przed podaniem, aby stworzyć w domu atmosferę jak w restauracji. Podtrzymuj temperaturę potraw, gdy inny element posiłku jeszcze się gotuje lub gdy musisz poczekać z jego spożyciem.
Rozmrażanie Delikatnie rozmrażaj żywność, aby uzyskać najlepszy smak po jej przyrządzeniu. Wentylator piekarnika równomiernie rozprowadza powietrze, skracając czas rozmrażania o połowę w porównaniu z tradycyjnymi metodami. Zalecane użycie:
| |
Podtrzymywanie temperatury Utrzymuj przygotowane jedzenie w temperaturze idealnej do spożycia. Piekarnik utrzymuje stałą temperaturę, dzięki czemu jedzenie się nie jest zbyt ciepła, ani zbyt zimne. | |
Podgrzewanie talerzy Delikatnie podgrzej talerze przed podaniem. Zalecane użycie:
|
Specjalne funkcje piekarnika
Piekarnik może być wyposażony w specjalne funkcje, które pozwolą Ci na przygotowanie w domu wyjątkowych potraw. Dzięki funkcjom specjalnym możesz z łatwością upiec pizzę jak z pizzerii, konserwować owoce i warzywa, wyrastać ciasto i wolno gotować.
Pizza Upiecz równomiernie zarumienione ciasto z chrupiącą skórką. Dobre rozwiązanie do pizzy, quiche, tarty lub placków. Zalecane użycie:
| |
Pasteryzowanie Uzyskaj soczyste owoce i warzywa w słoikach pasteryzując je w niskiej temperaturze. Zalecane użycie:
| |
Powolne gotowanie Gotuj potrawy w niskiej temperaturze i przez dłuższy czas, dzięki czemu zachowasz składniki odżywcze i uzyskasz delikatne rezultaty. Dobre do gulaszu warzywnego lub mostka. | |
Wyrastanie ciasta Przyspiesz wyrastanie ciasta dzięki stałej temperaturze i wilgotności. Możesz użyć mniejszej ilości drożdży, aby uzyskać idealne rezultaty w ciągu 1-2 godzin, w zależności od składników ciasta. Zalecane użycie:
|
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj.