Jak dłużej przechowywać świeże jedzenie w lodówce?

Ostatnia aktualizacja 29.08.2023 14:38


Utrzymanie świeżości żywności w lodówce może być wyzwaniem. Oto kilka zaleceń, jak dłużej zachować ich świeżość.


Jak utrzymać świeżość szparagów?

Unikaj wysychania szparagów. Trzymaj gumkę na wiązce i odetnij około 2,5 cm końcówek. Ustaw szparagi pionowo w szklance zawierającej 3-4 cm wody i przykryj luźno plastikową torbą. Pozostaną chrupiące do 7 dni.


Jak utrzymać świeżość ziemniaków?

Ziemniaki lubią być przechowywane w chłodnym (10-20 °C) i wilgotnym otoczeniu. Wskazówka: przechowuj ziemniaki w papierze lub perforowanych plastikowych torebkach z dala od światła, aby stworzyć możliwie najlepsze środowisko. Nie przechowuj ziemniaków obok cebuli, ponieważ wydzielające się gazy powodują rozpad drugiego. Wykonaj następujące kroki, a ziemniaki dłużej zachowają świeżość.



Jak zachować świeżość awokado?

Awokado należy przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatur zatrzymuje proces dojrzewania. Możesz je przechowywać 7-10 dni po schłodzeniu. Wskazówka: jeśli chcesz aby awokado szybko dojrzało, włóż je do plastikowej torby i przetrzymuj na blacie kuchennym. 


Jak zachować świeżość jaj?

Aby jajka były dłużej świeże w lodówce, przechowuj je w oryginalnym pojemniku, aby chronić je przed wilgocią i innymi zanieczyszczeniami. Jajka najlepiej przechowywać w chłodnym otoczeniu około 4-20 °C. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, twoje jajka pozostaną świeże przez około 3-5 tygodni.



Jak zachować świeżość brokułów?

Brokuły najlepiej przechowywać w lodówce w szufladzie na warzywa. Przechowuj go w zamkniętym plastikowym opakowaniu (takim jak zawiązana plastikowa torba), aby przedłużyć świeżość. Prawidłowo zabezpieczony powinien pozostać świeży 7-14 dni. Jeśli chcesz zamrozić świeże brokuły, najpierw pokrój je w różyczki, blanszuj we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, natychmiast schłodź w zimnej / mrożonej wodzie, osusz i przechowuj w szczelnym opakowaniu.Możesz je przechowywać przez 3-6 miesięcy.


Jak zachować świeżość sałaty?

Sałatę najlepiej przechowywać w szufladzie na warzywa. Ustaw wysoki poziom wilgotności - tak jest w przypadku wszystkich warzyw liściastych. Jeśli w Twoim urządzeniu nie ma możliwości kontroli wilgotności - umyj sałatę, zawiń ją w papierowe ręczniki i zamknij w pojemniku.



Niezastąpiona szuflada na warzywa

Szuflada na warzywa to idealne miejsce dla świeżych produktów, warzyw i pysznych owoców. Rozdrabniacz ma duże znaczenie w utrzymywaniu ich w dobrym stanie i świeżości, zapewniając niski metabolizm warzyw, małą utratę wody i niskie ryzyko zachorowania przez patogeny (pleśń itp.)

  • Co przechowywać w szufladzie na warzywa: sałata, marchew, fasolka szparagowa, brokuły, grzyby
  • Nie przechowywać w szufladzie na warzywa (z powodu niewłaściwej temperatury przechowywania): papryka, pomidory, ogórek, banan, owoce egzotyczne (mango, ananasy), melony, arbuz


Wilgotność - kluczowy element

Odpowiednia wilgotność w szufladzie jest kluczem do tego, aby świeże produkty nie były wysuszone. Poszukaj możliwości regulacji wilgotności w szufladzie poprzez otwór wentylacyjny, kółko, przyciski itp. Wyższa wilgotność jest idealna, gdy w szufladzie jest niewiele produktów, a niższa, gdy pojemnik jest pełny. Pamiętaj, że produkty uwielbiają dość wysoką wilgotność.

Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.