Problem
- Jak rozmrozić lodówkę, zamrażarkę, zamrażarkę skrzyniową?
- Rozmrażanie lodówki, zamrażarki, zamrażarki skrzyniowej
Dotyczy
- Chłodziarko-Zamrażarka
- Zamrażarka
- Lodówka
- Zamrażarka skrzyniowa
Rozwiązanie
Rozmrażanie lodówki:
- Wyłącz urządzenie, wyciągnij wtyczkę z gniazdka
- Usuń wszystkie artykuły spożywcze i pudełka
- Jeśli w urządzeniu występuje tacka ociekowa, musi być zamontowana
- Rozmrażaj, pozostawiając otwarte drzwi
- Wytrzyj wnętrze wilgotną ściereczką
- Usuń odpływ i wymień skrzynki
- Zamknij drzwi i ponownie podłącz wtyczkę do gniazdka
- Ponownie włącz produkt i poczekaj, aż osiągnie ustawioną temperaturę. Zwykle trwa to 4-6h
Nigdy nie używaj ostrych przedmiotów do usuwania lodu! Może to spowodować uszkodzenie urządzenia lub wyciek z układu chłodzenia!
Rozmrażanie zamrażarki:
Zamrażarkę należy rozmrozić, gdy warstwa lodu na bokach osiągnie grubość 5-10 mm. Łatwiej będzie rozmrażać, gdy jest pusta lub zawiera tylko kilka produktów spożywczych
Na około 12 godzin przed planowanym rozmrażaniem należy ustawić niższą temperaturę, aby zapewnić odpowiednią rezerwę zimna w zamrożonych produktach na czas przerwy w działaniu.
Usuń lód w następujący sposób:
- Wyłącz urządzenie i wyciągnij wtyczkę z gniazdka
- Wyjmij wszystkie produkty spożywcze z zamrażarki, zawiń je w kilka warstw papieru i przechowuj w chłodnym miejscu
- Pozostaw otwarte drzwi, wyjmij korek z odpływu i zbierz wodę na tacy. Użyj specjalnego skrobaka, aby usunąć lód
- Aby przyspieszyć proces rozmrażania, możesz umieścić naczynie z ciepłą wodą w komorze zamrażarki. Ponadto usuń kawałki lodu, które odrywają się przed ukończeniem rozmrażania.
- Po zakończeniu rozmrażania, dokładnie wytrzyj wnętrze zamrażarki i załóż korek spustowy
- Włącz urządzenie
- Ustaw regulator temperatury w celu uzyskania maksymalnego chłodzenia i pozostawić urządzenie w tym ustawieniu na co najmniej trzy godziny. (Modele z ręczną regulacją chłodzenia, za pomoca pokrętła - poziom 6 lub 7 - najniższa temperatura)
- Ponownie włóż jedzenie do zamrażarki
Rozmrażanie zamrażarek skrzyniowych:
Bezpieczne i skuteczne rozmrażanie odbywa się w następujący sposób:
- Wyłącz zamrażarkę i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
- Wyjmij artykuły spożywcze, kosze i części z zamrażarki
- Wyjmij dolną zatyczkę, jeśli takowa występuje w urządzeniu - zobacz informacje w instrukcji obsługi.
- Pozostaw otwarte drzwi, a lód sam się stopi. Umieść dowolne kilka ręczników w produkcie, aby wchłonąć wodę z rozmrażania.
- Wyczyść wnętrze zamrażarki i wytrzyj ściereczką.
- Umieść kosz i części z powrotem na miejscu.
- Zamknij drzwi i ponownie podłącz zamrażarkę.
- Włącz zamrażarkę i poczekaj, aż osiągnięta zostanie ustawiona temperatura. Zwykle trwa to od 6 do 12 godzin.
- Włóż jedzenie z powrotem do zamrażarki
Nigdy nie zeskrobuj lodu ostrymi przedmiotami. Mogą one uszkodzić produkt.
Nie należy używać narzędzi mechanicznych ani innych sztucznych środków przyspieszających rozmrażanie, chyba że zostało to zatwierdzone przez producenta.
UWAGA: Jeśli temperatura zamrożonej żywności wzrośnie podczas rozmrażania, jej trwałość może ulec skróceniu.
Nie dotykaj zamrożonych artykułów mokrymi rękami. Ręce mogą przymarznąć do zimnych artykułów.