Problem
- Temperatura w zamrażarce jest za niska
- Zamrażarka mrozi zbyt mocno
- Termometr zmierzył zbyt niską temperaturę np. -25 °C
- Temperatura w zamrażarce jest znacznie niższa niż ustawiona
Dotyczy
- Zamrażarki
- Chłodziarko-zamrażarki
Rozwiązanie
- Aby móc określić dokładną temperaturę, w urządzeniu musi być załadowana żywność.
Gdy zamrażarka jest pusta, mierzona jest tylko temperatura powietrza. - Podczas pomiaru temperatury za pomocą termometru, musi on znajdować się pomiędzy produktami, a nie na produktach.
- Odczytaj temperaturę po około 12 godzinach.
- Jeśli temperatura wynosi od -18° do -20°C (w zależności od ustawienia), zamrażarka działa prawidłowo.
- Kluczowym czynnikiem jest temperatura wewnątrz zamrożonego produktu
- Gdy sprężarka włącza się i wyłącza, temperatura powietrza zmienia się. Pomiar w tym przypadku nie jest prawidłowy.
- Zwróć uwagę, że proste termometry często mogą odbiegać od rzeczywistej temperatury o kilka stopni Celsjusza.
- W zależności od modelu, ustaw temperaturę na wyświetlaczu lub za pomocą pokrętła.
- Sprawdź, czy opcja szybkiego mrożenia (FastFreeze) jest włączona (w zależności od modelu)
- W takim przypadku temperatura może osiągnąć - 30 ° C.
- W razie potrzeby wyłącz funkcję.
- Informacje na ten temat można znaleźć w instrukcji obsługi danego modelu.
- Sprawdź, czy w pomieszczeniu panuje odpowiednia temperatura otoczenia i klasa klimatyczna urządzenia odpowiada panującym warunkom. Informacje o klasie klimatycznej można znaleźć na tabliczce znamionowej (SN, N, ST, T).
- Informacje dotyczące zakresu temperatur można znaleźć w instrukcji obsługi.
- Upewnij się, że urządzenie jest skonfigurowane zgodnie z instrukcją instalacji.
- Urządzenie musi mieć zapewnioną odpowiednią wentylację, jest to kluczowe zwłaszcza w przypadku urządzeń zabudowanych.
- Jeśli powyższe wskazówki nie pomogą, skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta.
UWAGA!
Awarie spowodowane nieprzestrzeganiem instrukcji obsługi oraz instalacji nie są objęte gwarancją.