Osiem przepisów, które pomogą Ci rozpocząć pracę z frytownicą beztłuszczową Explore 6

Ostatnia aktualizacja 30.11.2020 10:50

Przygotuj chrupiące, smaczne potrawy, z niewielką ilością lub bez użycia oleju.


Łosoś z pieprzem i pomarańczą

Składniki:

  • 600 g fileta z łososia, najlepiej ze skórą
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

  1. Pokrój łososia na cztery równe części.
  2. Utrzyj pieprz w moździerzu.
  3. Zetrzyj skórkę z pomarańczy za pomocą tarki.
  4. Wymieszaj pieprz, sól i skórkę pomarańczową.
  5. Natrzyj łososia i pozostaw na 15 minut.
  6. Usmaż łososia we frytkownicy używając programu Fish.
  7. Skrop łososia sokiem z pomarańczy.



Frytki z batatów z aioli

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 200 ml oleju
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

  1. Batata obrać i pokroić w paski o średnicy 0,5 cm.
  2. Usmaż batata w programie French Fries.
  3. Aioli: zblenduj czosnek, żółtko i skórkę z cytryny, aby uzyskać jednolitą masę.
  4. Dodaj odrobinę oleju, ciągle mieszając. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje.
  5. Dopraw solą i pieprzem cayenne.



Pieczone warzywa

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 10 zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego


Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinię pokrój na 1,5 cm plasterki, a paprykę na 2 x 2 cm kawałki.
  2. Usuń dolną część szparagów.
  3. Wszystkie warzywa oprócz szparagów skrop oliwą z oliwek oraz dopraw solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem.
  4. Smaż warzywa w programie Vegetables we frytkownicy.
  5. W połowie trwania programu dodaj szparagi.



Chrupiące udka z kurczaka

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 jajka ubite z 1 łyżką wody
  • 100 g mąki
  • 200 g panko lub zwykłej bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku.


Składniki na sos chili aioli:

  • 200 g aioli
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego chili
  • 1 łyżeczka kminku mielonego


Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, sól, paprykę i czarny pieprz.
  2. Udka kurczaka, zanurz najpierw w mieszance przypraw, następnie w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej.
  3. Rozłóż udka równomiernie w koszu frytkownicy i usmaż je w programie Drumstick.
  4. Podawaj z aioli chili.



Kurczak nadziewany cytryną i czosnkiem

Składniki:

  • 1 cały kurczak, 1,2 kg
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:

  1. Przekrój cytrynę na pół.
  2. Nadziej kurczaka cytryną i czosnkiem, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
  3. Włóż kurczaka do kosza i smaż w programie Whole Chicken.
  4. Po ugotowaniu odstaw kurczaka na 10 minut.



Stek

Składniki:

  • 225 g steku z antrykotu / polędwicy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu


Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę z obu stron natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem.
  2. Włóż wołowinę do frytkownicy i smaż w programie Meat.
  3. Po zakończeniu programu odstaw wołowinę na 5 minut.
  4. Podawaj ze szparagami.



Pizza Margarita

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej


Zagnieść wszystkie składniki na ciasto przez 10 minut. Przykryj miską i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia, powinna podwoić swoja objętość.


Sos pomidorowy (przyrządzany na zimno):

  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli


Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze.


Dodatki:

  • ser Mozzarella
  • liście świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Ciasto rozwałkuj, tak aby zmieściło się w koszu. Rozprowadź równomiernie sos pomidorowy na cieście, posyp mozzarellą i bazylią. Piecz w programie Pizza. Skrop świeżo upieczoną pizzę oliwą z oliwek.



Muffinki Jagodowe z Kruszonką (6 szt.)

Muffinki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g masła
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g mrożonych jagód
  • 1 łyżka cukru pudru


Kruszonka:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło i wymieszaj z mlekiem i jajkiem.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mieszaninę mleczną.
  3. Wymieszaj razem jagody i cukier puder, a następnie dodaj do pozostałych składników.
  4. Wymieszaj składniki na kruszonkę.
  5. Wlej ciasto do dużych kubków, najlepiej silikonowych.
  6. Posyp kruszonką.
  7. Upiecz babeczki w frytkownicy z programem Muffin.