Świętuj Wielkanoc i wiosnę razem! Wspaniała przystawka, która w nowoczesny sposób łączy witaminową bombę wiosny, czyli szparagi, z wielkanocnym klasykiem, czyli jajkiem. Szparagi pieczone metodą sous vide, bulion ze szparagów z masłem i chrupiące jajka sadzone to idealne połączenie, które pozwoli Ci wznieść się na wyższy poziom gotowania i zrobić wrażenie na rodzinie i znajomych.
Zrób to
Krok 1 - Szparagi pieczone metodą sous vide
6 szparagów
pół pęczka trawy cytrynowej
2 gałązki tymianku cytrynowego
5 g białego miso
25 gramów masła
10 g oliwy z oliwek
Obierz szparagi i zachowaj skórkę - będzie ona podstawą bulionu. Obrane szparagi umieść w worku próżniowym. Rozgnieć trawę cytrynową, a resztę wymieszaj ze szparagami w woreczku i zamknij worek próżniowy. Piecz w piekarniku z włączonym programem sous vide w temperaturze 70 stopni przez 30 minut.
Krok 2 - Bulion ze szparagami i masłem
Skórki ze szparagów
1 szparag
1 łodyga trawy cytrynowej
250 ml wody
25 ml białego wina
10 ml octu ryżowego
15 g cukru
5 g soli
1/4 cytryny
10 g białego miso
50 g masła
Upiecz łupiny szparagów w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut). Całe szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a trawę cytrynową rozgnieć i posiekaj. Podsmaż szparagi i trawę cytrynową na patelni z olejem, tak aby nie zmieniły koloru. Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) i prażoną skórkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut i przecedź. Dodaj wywar z pieczonych w sous vide szparagów, a przed podaniem wmieszaj masło za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
Krok 3 - Chrupiące jajko
6 małych jajek
2 jajka do panierowania
100 ml mąki
100 ml panko
Jajka gotuj w rondelku przez 6 minut, a następnie szybko schłodź w zimnej wodzie. Następnie obierz jajka i obtocz je w mące, jajku, a następnie w panko i odstaw w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem usmaż jajka na oleju na złoty kolor.
Krok 4 - Udekoruj
1 biały szparag
10 g pistacji
1/4 opakowania czerwona rzeżucha
1/4 opakowania kiełków grochu
5 łodyg trybuli
Szparagi pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Pistacje upraż w piekarniku w temperaturze 170 stopni i grubo posiekaj. Wybierz zioła i umieść je na wilgotnym papierze.
Krok 5 - Serwowanie
1. Upieczone w sous vide szparagi pokrój na kawałki o długości około 2 cm i ułóż w okręgu na każdym talerzu.
2. Weź dużą łyżkę bulionu i nałóż go na talerze.
3. Umieść jajko na środku talerza
Udekoruj białymi szparagami, pistacjami, rzeżuchą, pędami grochu i trybulą do smaku.
Smacznego!