Białe szparagi z trawą cytrynową, chrupiącym jajkiem, bulionem szparagowym z masłem i pistacjami

Ostatnia aktualizacja 28.03.2022 10:38

Świętuj Wielkanoc i wiosnę razem! Wspaniała przystawka, która w nowoczesny sposób łączy witaminową bombę wiosny, czyli szparagi, z wielkanocnym klasykiem, czyli jajkiem. Szparagi pieczone metodą sous vide, bulion ze szparagów z masłem i chrupiące jajka sadzone to idealne połączenie, które pozwoli Ci wznieść się na wyższy poziom gotowania i zrobić wrażenie na rodzinie i znajomych.




Zrób to


Krok 1 - Szparagi pieczone metodą sous vide

6 szparagów

pół pęczka trawy cytrynowej

2 gałązki tymianku cytrynowego

5 g białego miso

25 gramów masła

10 g oliwy z oliwek


Obierz szparagi i zachowaj skórkę - będzie ona podstawą bulionu. Obrane szparagi umieść w worku próżniowym. Rozgnieć trawę cytrynową, a resztę wymieszaj ze szparagami w woreczku i zamknij worek próżniowy. Piecz w piekarniku z włączonym programem sous vide w temperaturze 70 stopni przez 30 minut.


Krok 2 - Bulion ze szparagami i masłem

Skórki ze szparagów

1 szparag

1 łodyga trawy cytrynowej

250 ml wody

25 ml białego wina

10 ml octu ryżowego

15 g cukru

5 g soli

1/4 cytryny

10 g białego miso 

50 g masła


Upiecz łupiny szparagów w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut). Całe szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a trawę cytrynową rozgnieć i posiekaj. Podsmaż szparagi i trawę cytrynową na patelni z olejem, tak aby nie zmieniły koloru. Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) i prażoną skórkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut i przecedź. Dodaj wywar z pieczonych w sous vide szparagów, a przed podaniem wmieszaj masło za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej soli.


Krok 3 - Chrupiące jajko

6 małych jajek

2 jajka do panierowania

100 ml mąki

100 ml panko


Jajka gotuj w rondelku przez 6 minut, a następnie szybko schłodź w zimnej wodzie. Następnie obierz jajka i obtocz je w mące, jajku, a następnie w panko i odstaw w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem usmaż jajka na oleju na złoty kolor.


Krok 4 - Udekoruj

1 biały szparag

10 g pistacji

1/4 opakowania czerwona rzeżucha

1/4 opakowania kiełków grochu

5 łodyg trybuli


Szparagi pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Pistacje upraż w piekarniku w temperaturze 170 stopni i grubo posiekaj. Wybierz zioła i umieść je na wilgotnym papierze.


Krok 5 - Serwowanie

1. Upieczone w sous vide szparagi pokrój na kawałki o długości około 2 cm i ułóż w okręgu na każdym talerzu.

2. Weź dużą łyżkę bulionu i nałóż go na talerze.

3. Umieść jajko na środku talerza

Udekoruj białymi szparagami, pistacjami, rzeżuchą, pędami grochu i trybulą do smaku.


Smacznego!