Problem
- Po użyciu funkcji parowych na komorze piekarnika pojawia się biały nalot
- Po użyciu funkcji parowych na komorze piekarnika pojawia się brązowy nalot
Dotyczy
- Piekarniki parowe z serii Steam Boost
- Piekarniki parowe z serii Steam Pro
Rozwiązanie
- Każdorazowo po użyciu piekarnika przecieraj komorę piekarnika miękką, wilgotną szmatką.
- Regularnie przeprowadzaj czyszczenie urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi.
Do czyszczenia komory piekarnika polecamy stosowanie sprayu Electrolux Oven and Micro Care. Rozpuszcza on zanieczyszczenia z komory, dzięki czemu ich usunięcie jest szybkie i proste. Środek ten zakupisz tutaj.
Przyczyna
Miękka woda może powodować korozję zarówno na metalu, jak i na plastiku i szkle. W przypadku, gdy twarda woda jest nadmiernie zmiękczana, może pojawić się biały nalot na komorze piekarnika po zakończeniu pracy z wykorzystaniem pary.
W trakcie użytkowania piekarnika, na ściankach mogą gromadzić się resztki żywności, które po rozpuszczeniu się w wodzie mogą pozostawiać brązowy nalot. Dbaj o regularne czyszczenie piekarnika, aby uniknąć tych problemów związanych z twardością wody.
Zdjęcie obrazujące biały nalot:
Zdjęcie obrazujące brązowy nalot.