Odczucia zapachowe są bardzo ważne podczas przygotowywania posiłków. Nawet najlepsza potrawa może smakować gorzej jeśli nieprzyjemnie pachnie. Może zdarzyć się, że przyczyną brzydkich zapachów w Twojej kuchni będzie piekarnik. Usunięcie brzydkiego zapachu z piekarnika nierzadko jest trudniejsze, niż dopuszczenie do jego pojawienia. Jeśli chcesz się dowiedzieć ja sobie poradzić z usunięciem zapachów oraz co zrobić aby nie dopuścić do jego ponownego pojawienia, sprawdź dalszą część artykułu.
Skąd się biorą nieprzyjemne zapachy w piekarniku?
Zapachy w piekarniku pojawiać się mogą nie tylko ze względu na właściwości przygotowywanych potraw. Częstą przyczyną jest nieregularna konserwacja i czyszczenie piekarnika. Poniżej znajdziesz najczęściej spotykane nieprzyjemne zapachy wraz z ich przyczynami:
- zapach spalenizny - w komorze piekarniki oraz na akcesoriach podczas procesu pieczenia mogą zbierać się zabrudzenia, np. tłuszcz, opary czy resztki jedzenia, które podczas wielokrotnego nagrzewania spalają się
- zapach wilgoci - podczas nagrzewania z potraw wydobywa się wilgoć, która osadza się na komorze oraz drzwiach urządzenia, jeśli piekarnik nie będzie wietrzony po zakończonym pieczeniu (zgodnie z instrukcją obsługi) to po pewnym czasie może pojawić się brzydki zapach
- zapach plastiku - najczęstszą przyczyną woni spalonego lub nagrzanego plastiku jest używanie niedostosowanych do temperatury akcesoriów lub niewłaściwa zabudowa urządzenia, zdarza się również, że podczas pierwszego włączenia piekarnik może generować "fabryczne" zapachy
Sposoby na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z piekarnika
Jeśli w Twoim piekarniku pojawił się brzydki zapach zacznij od wyczyszczenia komory i akcesoriów. Piekarniki posiadają różne sposoby czyszczenia, takie jak Aqua Cleaning, piroliza, kataliza czy emalia samoczyszcząca, dlatego w pierwszej kolejności sprawdź w instrukcji obsługi jak wygląda konkretna procedura czyszczenia w Twoim urządzeniu.
Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci utrzymać piekarnik w doskonałym stanie:
- Regularnie czyść komorę piekarnika, blachy oraz akcesoria- komory urządzenia, blach i pozostałych akcesoriów. W trakcie przygotowywania potraw na każdym z elementów mogą osadzać się zabrudzenia, która po nagrzaniu wydzielają zapach spalenizny.
Co zrobić: korzystaj z dostępnych systemów czyszczenia w piekarniku, do czyszczenia akcesoriów, blach lub emaliowanych elementów komory możesz użyć preparatu do czyszczenia piekarników i mikrofali - OVEN & MICROVAWE CARE - Odkamieniaj system parowy - regularne usuwanie nadmiaru kamienia w systemie parowym zapewnia skuteczny przepływ wody, właściwe działanie programów parowych oraz ogranicza ryzyko usterki. Jeśli system parowy będzie zablokowany osadem wapiennym, możesz mieć trudność z opróżnieniem zbiornika czy przeprowadzeniem programu czyszczenia. Woda pozostawiona na długi czas w zbiorniku lub na blachach czy komorze, może spowodować brzydki zapach stęchlizny. Do odkamieniania piekarników parowych zalecamy stosowanie tylko dedykowanych detergentów, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym.
- Osuszaj komorę piekarnika po przeprowadzonym pieczeniu - po skończonej pracy w komorze piekarnika i w szufladzie na wodę może znajdować się wilgoć. Część piekarników jest wyposażona w specjalny program osuszania, który możesz wykorzystać do usunięcia wilgoci z komory. W pozostałych modelach, warto pozostawić drzwi piekarnika uchylone po zakończonej pracy do momentu wystygnięcia i wyschnięcia komory i akcesoriów.
- Używaj tylko dedykowanych akcesoriów - blachy, ruszty czy prowadnice, które nie są dopasowane do możliwości piekarnika, mogą nie być wystarczająco odporne na temperaturę lub wilgoć. W takiej sytuacji, po ich podgrzaniu z piekarnika wydobywać się może zapach nagrzanego plastiku lub tworzywa. Dedykowane akcesoria do piekarników Electrolux znajdziesz w naszym sklepie internetowy.
- Zadbaj o prawidłową instalację i wentylację - mimo zastosowania systemów chłodzenia w nowoczesnych piekarnikach ich odbudowa nadal może się nagrzewać i urządzenie wydziela ciepło. Jeśli urządzenie zostanie zabudowanie w sposób niezgodny z instrukcją montażu, to ciepło generowane podczas pracy może nie móc prawidłowo się wydostać i będzie przechodziło na meble czy inne urządzenia zabudowane bezpośrednio przy nim.
Śmierdzący piekarnik - czym jest zapach spalenizny?
Spalenizna to specyficzny, nieprzyjemny zapach, który wydziela się, gdy coś ulega przypaleniu lub spaleniu. W kontekście piekarnika, zapach spalenizny najczęściej pochodzi od resztek jedzenia, które przypaliły się na dnie lub ściankach urządzenia.
Podczas pieczenia, resztki jedzenia mogą ulec przypaleniu, a nawet spaleniu, co prowadzi do wydzielania nieprzyjemnego zapachu. Ten zapach jest szczególnie intensywny i trudny do usunięcia, ponieważ spalenizna jest bardzo trwała i może przylegać do powierzchni piekarnika.
Zapach spalenizny może również pochodzić od nowych piekarników. Wiele nowych urządzeń wydziela ten zapach podczas pierwszych kilku użyczeń, ponieważ materiały żaroodporne, z których są wykonane, muszą się "wypalić".
A co jeśli to nowy piekarnik?
Przed pierwszym użyciem nowego piekarnika Electrolux należy przeprowadzić kilka czynności:
- Wyjmij z urządzenia wszystkie akcesoria i prowadnice blach.
- Urządzenie i akcesoria należy umyć tylko ściereczką z mikrofibry, używając ciepłej wody z łagodnym detergentem
- Przed pierwszym użyciem wstępnie nagrzej pusty piekarnik.
- Podczas nagrzewania z wnętrza piekarnika może wydobywać się nieprzyjemny zapach i dym.
- Dokładną opis procedury wstępnego wypalenia piekarnika znajdziesz w jego instrukcji obsługi.
- Umieść akcesoria i wyjmowane prowadnice blach w urządzeniu.
Wszystkie kroki niezbędne do wykonania przed pierwszym użyciem znajdziesz w instrukcji obsługi piekarnika.