Korzystając z piekarnika prędzej czy później staniesz przed koniecznością wyczyszczenia jego komory oraz akcesoriów. We wnętrzu urządzenia osadzać się mogą tłuszcze, opary oraz resztki jedzenia. W wielu internetowych poradnikach znajdziesz sugestię, że najlepszymi środkami do usuwaniu brudu z piekarnika są substancje powszechnie stosowane w kuchni to jest soda oczyszczona i ocet. Niestety nie są to rozwiązania idealne i ich stosowanie może mieć negatywny wpływ na urządzenie. Jeśli chcesz dowiedzieć jak najskuteczniej umyć piekarnik to ten artykuł jest stworzony dla Ciebie.
Czyszczenie przypalonego piekarnika przy pomocy domowych sposobów, np. sody oczyszczonej
Domowe metody czyszczenia piekarnika mogą sprawdzać się do usuwania lekkich zabrudzeń. W poradnikach znajdziesz różne pomysły na wyczyszczenie piekarnika przy użyciu naturalnych środków. Niewątpliwymi zaletami tych metod jest ich przyjazność dla środowiska oraz niski koszt. Pamiętaj, że nie wszystkie domowe metody czyszczenia są odpowiednie do wszystkich piekarników. Kluczowym czynnikiem, który decyduje o możliwościach czyszczenia wnętrza piekarnika jest zamontowany system czyszczenia. Sprawdź instrukcję obsługi swojego urządzenia, aby poznać zalecane metody usuwania brudu.
Przykład procedury czyszczenia piekarników parowych niewyposażonych w szufladę na wodę, która umieszczona jest w instrukcji obsługi, znajdziesz poniżej:
Procedura czyszczenia ma na celu usunięcie osadu z kamienia z wnęki komory po zakończeniu pieczenia parowego. Zaleca się przeprowadzanie procedury czyszczenia co najmniej po każdych 5-10 cyklach działania funkcji PlusSteam:
- Nalej 250 ml białego octu do wnęki komory w dolnej części piekarnika. Użyj octu maks. 6%, bez dodatku ziół.
- Zostaw ocet w temperaturze pokojowej na 30 minut, aby rozpuścił osad z kamienia.
- Oczyść wnękę za pomocą ciepłej wody i miękkiej wilgotnej szmatki.
Dlaczego czyszczenie piekarnika sodą oczyszczoną lub octem nie jest idealnym rozwiązaniem?
Większość piekarników jest wyposażone w zintegrowane systemy czyszczenia takie jak kataliza, piroliza czy czyszczenie parowe. Takie urządzenia wyposażone są w specjalne powłoki, wkłady lub generatory pary. Nieodpowiednie zastosowanie detergentów lub środków naturalnych może spowodować uszkodzenie jednego z elementów systemu czyszczenia. Zawsze, dokładne zalecenia dotyczące czyszczenia znajdziesz w instrukcji obsługi swojego piekarnika. W komorze piekarnika znajdują się również akcesoria, takie jak blachy, ruszty czy prowadnice, które mogą mieć indywidualne wymagania odnośnie czyszczenia. Warto pamiętać, że dedykowane detergenty są testowane pod kątem bezpieczeństwa i ich reakcji na wysoką temperaturę. Ocet i soda mogą się nieprawidłowo rozprowadzić, np. ze względu na wadliwe proporcje, przez co ich stężenie może wpłynąć na stan ścianki i dna piekarnika. Na rynku dostępne jest wiele rodzai octu o różnych składach, przez co nie jesteśmy w stanie zagwarantować ich skuteczności, ani bezpieczeństwa użycia.
Dodatkowo, naturalne sposoby, takie jak czyszczenie piekarnika sodą i octem, nie sprawdzają się do usuwania średnich i ciężkich zabrudzeń. Skuteczność stosowania sody i octu do czyszczenia brudnego piekarnika jest ciężka do przewidzenia.
Jakie są skuteczne sposoby wyczyszczenia piekarnika?
Najczęstsze zabrudzenia ścianek piekarnika to przypalony tłuszcz oraz pozostałości żywności. Sposób ich usunięcia zależy od rodzaju oraz stopnia uporczywości. Zalecamy stosowanie miękkich ściereczek lub gąbek. Nie używaj środków żrących oraz mikrocząsteczkami, które mogą porysować komorę lub akcesoria,
Odpowiedź na pytanie "Czym wyczyścić piekarnik i w jaki sposób?" znajdziesz w jego instrukcji obsługi. Poniżej znajdziesz ogólne wskazówki dotyczące czyszczenia:
- Czyść komorę po każdym użyciu. Nagromadzenie się tłuszczu lub innych zabrudzeń może doprowadzić do pożaru.
- Nie pozostawiaj gotowych potraw w urządzeniu na dłużej niż 20 minut. Po każdym skorzystaniu przetrzyj piekarnik ściereczką z mikrofibry w celu usunięcia nadmiaru wilgoci.
- Po każdym użyciu wyczyść wszystkie akcesoria (blachy, ruszty) i osusz je. Do czyszczenia używaj ściereczki zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, np. z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie myj akcesoriów w zmywarce.
- Przód urządzenia możesz wyczyścić mokrą ściereczką z mikrofibry z mieszanką ciepłej wody z łagodnym detergentem.
- Użyj roztworu czyszczącego, aby oczyścić metalowe powierzchnie obudowy. Zalecamy stosowanie specjalnego detergentu.
- Korzystaj z wbudowanych funkcji czyszczenia komory. Dowiesz się więcej o nich w artykule.
Ważne! Nie stosuj myjek stalowych, kwasów ani produktów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię. Nie szoruj urządzenia. Stosuj łagodne detergenty, np. płyn do mycia naczyń aby umyć blachy, lub detergenty dedykowane do czyszczenie piekarników. Stosuj się do zaleceń z instrukcji obsługi oraz z etykiet dodanych do środków czyszczących.
Środki chemiczne i preparaty do wyczyszczenia przypalonego piekarnika
Uporczywe zabrudzenia możesz usunąć za pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekarników OVEN & MICROVAWE CARE.
Środek czyszczący do piekarników i mikrofali usuwa nawet najbardziej uporczywe tłuste plamy z urządzeń. Idealnie nadaje się do usunięcia przypalonych resztek żywności z komory. Skutecznie usuwa plamy i jednocześnie jest delikatny dla powierzchni, dzięki czemu urządzenia dłużej wyglądają jak nowe. Jest bardzo prosty w użyciu, wystarczy spryskać produkt na wnętrze wyłączonego piekarnika, pozostawić na kilka minut, aby rozpuścić zanieczyszczenia, przetrzeć za pomocą gąbki, ręcznika papierowego lub szmatki i na koniec dokładnie spłukać pozostałości.
Pamiętaj, że większość piekarników posiada specjalne systemy czyszczenia, takie jak kataliza czy piroliza, przez które w komorze mogą znajdować się elementy, który nie można czyścić za pomocą detergentów i gąbek. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym czyścić swoje urządzenie, sprawdź zapisy znajdujące się w instrukcji obsługi.
Piekarniki, które czyszczą się same: katalityczne, czyszczenie parowe, itp.
Czyszczenie katalityczne
Wybrane modele piekarników posiadają wkłady katalityczne, które ułatwiają czyszczenie piekarnika. Powłoka ta pochłania zabrudzenia i tłuszcz, który rozpuszcza się, gdy piekarnik nagrzeje komorę do bardzo wysokiej temperatury 250 stopni Celsjusza. Niektóre modele posiadające te rozwiązanie mają panele na bokach i tylnej ścianie komory, podczas gdy inne mają jedynie tylny. Powłoka katalityczna jest w dotyku podobna do papieru ściernego, a jedzenie podczas podgrzewania nie przykleja się do niej. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie utrzymać piekarnik w czystości.
Więcej o funkcji czyszczenia katalitycznego dowiesz się z artykułu.
Piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego znajdziesz na naszej stronie.
Czyszczenie pirolityczne
Czyszczenie pirolityczne to bardzo skuteczny program czyszczenia, który pozwala po skończonym cyklu po prostu zmieść brud i popiół. Po włączeniu piekarnik nagrzewa się do temperatury 500 stopni Celsjusza i zamienia brud, tłuszcz i resztki jedzenia w popiół, który po ostygnięciu piekarnika możesz bez wysiłku zetrzeć. Proces czyszczenia trwa od 1 do 3 godzin, w zależności od wybranego programu czyszczenia. Program czyszczenia pirolitycznego może być używany za każdym razem, gdy piekarnik wymaga gruntownego czyszczenia.
Więcej o funkcji czyszczenia pirolitycznego dowiesz się z artykułu.
Piekarniki z funkcją czyszczenia pirolitycznego znajdziesz na naszej stronie.
Czyszczenie parowe
Czyszczenie parowe to funkcja czyszczenia wspomaganego parą, w którą wyposażone są nasze piekarniki parowe. Wilgotne powietrze zmiękcza cząsteczki jedzenia, tłuste osady i pozostałości zaschniętych zabrudzeń, ułatwiając tym samym utrzymanie piekarnika w czystości. Istnieją dwa różne systemy czyszczenia parowego, w zależności od potrzeb - czyszczenie lekkie lub czyszczenie intensywne.
Więcej o funkcji czyszczenia parowego dowiesz się z artykułu.
Piekarniki z funkcją czyszczenia parowego znajdziesz na naszej stronie.