Czy para w piekarniku zapobiega mieszaniu się smaków i zapachów?

Ostatnia aktualizacja 11.07.2023 11:34

Problem

  • Jakie są zalety piekarników parowych?
  • Czy para zapobiega mieszaniu się smaków?
  • Funkcje parowe w piekarniku, a przenikanie się zapachów i smaków

Dotyczy

  • Piekarniki parowe

Rozwiązanie

Mieszanie się zapachów

W piekarnikach parowych, które posiadają funkcję gotowania parowego, masz możliwość przygotowywania różnych potraw jednocześnie na kilku poziomach, bez obawy o mieszanie się zapachów. Na jednym poziomie możesz przygotować mięso, a na drugim warzywa, ponieważ poziom wilgotności w piekarniku jest wyższy niż w potrawach, co powoduje, że nie wydzielają one intensywnych zapachów. W przypadku pozostałych modeli piekarników, które posiadają funkcję wspomagania parą podczas pieczenia, rozprzestrzenianie zapachów będzie znacznie ograniczone. Dzięki temu możesz cieszyć się przyjemnym i smacznym gotowaniem bez obawy o mieszanie się aromatów.

Oszczędność i wartości odżywcze

Piekarniki parowe oferują wiele korzyści, w tym mniejsze zużycie tłuszczu, zachowanie większej ilości wartości odżywczych i składników mineralnych oraz znacznie skrócony czas pieczenia nawet o 30%. Dzieje się tak, ponieważ ciepło jest łatwiej przenoszone przez wodę niż przez gorące powietrze. Krótszy czas pieczenia oznacza także mniejsze zużycie energii, co przekłada się na redukcję negatywnego wpływu na środowisko i oszczędności w naszym portfelu. Dzięki piekarnikom parowym możesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami, jednocześnie dbając o środowisko i swoje finanse.

Gotowanie na parze to o wiele więcej niż chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. Łącząc ciepło i parę wodną, zapobiegasz odparowywaniu wilgoci, zachowując nie tylko smak, ale też właściwości odżywcze, kolor i witaminy.


Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o neutralizowaniu zapachów w kuchni to obejrzyj poniższe wideo:


Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.