Problem
- Czy piekarniki parowe posiadają funkcję termoobiegu?
- Tradycyjne pieczenie w piekarniku z funkcją pary?
- Czy warto kupić piekarnik parowy?
Dotyczy
- Piekarniki parowe
Rozwiązanie
Nie musisz być profesjonalnym szefem kuchni, aby piec z dodatkiem pary. Przyrządzanie potraw z bardziej chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem lub jędrnych warzyw nigdy nie było prostsze. Podobnie jak uzyskanie za każdym razem idealnie ugotowanego ryżu, soczewicy i produktów zbożowych.
Piekarnik parowy Electrolux, a pieczenie bez użycia pary
Piekarnik z funkcją pary to urządzenie, które rozszerzy Twój kulinarny repertuar. Poza tradycyjnymi rozwiązaniami, jak w standardowych piekarnikach, dostajesz szereg możliwości, które daje para w procesie pieczenia. Gotowanie na parze, pieczenie z parą, regeneracja potraw czy wyrastanie ciast to tylko niektóre z unikalnych możliwości jakie dostajesz wraz z piekarnikiem parowym. Warto również wiedzieć, że piekarnika parowego można używać tak jak piekarnik tradycyjny - czyli nie korzystając z pary. Każde urządzenia posiada programy tradycyjne, np. termoobieg, grill czy grzanie góra - dół, programy parowe, np. pieczenie na parze, duża wilgotność czy regeneracja, oraz programy specjalne, np. pasteryzowanie, rozmrażanie czy podgrzewanie talerzy.
Wskazówka! Lista programów i dostępnych funkcji różnią się w zależności od modelu piekarnika. Jeśli chcesz sprawdzić możliwości danego urządzania, sprawdź jego instrukcję obsługi.
Sposób działania piekarnika parowego
Przede wszystkim tym, co odróżnia piekarnik parowy od tradycyjnych piekarników elektrycznych, jest pieczenie lub gotowanie z dodatkiem pary. Aby to było możliwe i piekarnik działał prawidłowo, należy nalać wody do szuflady. Wysoka temperatura w komorze piekarnika powoduje, że woda zamienia się w parę. W piekarnikach parowych Electrolux szuflada na wodę znajduje się w prawym górnym rogu. Wyjątek stanowi piekarnik SteamBake, w którym wodę wlewa się do specjalnej wnęki w dnie komory. W każdym przypadku należy pamiętać o napełnieniu szuflady lub wnęki wodą przed rozpoczęciem pieczenia. Spraw, by Twoje ulubione potrawy smakowały jeszcze lepiej, nie wkładając w to dodatkowego wysiłku. Wykorzystaj parę do przyrządzania warzyw, ryb, mięsa, chleba, a nawet deserów, aby uzyskać efekt zewnętrznej chrupkości i wilgotnego, pełnego smaku wnętrza.
W naszej ofercie znajdziesz całą gamę piekarników parowych o zróżnicowanych funkcjonalnościach. Dzięki temu możesz wybrać urządzenie, które w największym stopniu będzie odpowiadało Twoim potrzebom. To Ty podczas procesu wyboru decydujesz, w jaki sposób będziesz czyścić urządzenie, jaki będzie w nim wyświetlacz, czy poza termosondą będzie on wyposażony w jakieś inne akcesoria.
Poniżej znajdziesz artykuły, które mogą pomóc Ci w wyborze piekarnika parowego:
Piecz lepszy chleb, wykorzystując możliwości pary
Jaki jest zakres temperatur pieczenia w piekarnikach parowych?
Akcesoria, dzięki którym osiągniesz kulinarną doskonałość
Każdy proces przygotowywania posiłków może być udoskonalony dzięki piekarnikowi lub akcesoriom, Blacha AirFry umożliwia opiekanie potraw jednocześnie ze wszystkich stron, eliminując potrzebę ich obracania podczas pieczenia. Konstrukcja blachy zapewnia obieg gorącego powietrza, które dociera do potrawy z góry i z dołu, zapewniając idealne efekty bez wysiłku. Blachę znajdziesz w naszym sklepie internetowym.