Pełne smaku, chrupiące i zdrowe warzywa liściaste - piekarnik parowy sprawia, że zdrowe odżywianie jest prostsze, a potrawy mają lepszy smak.
Zielone i zdrowe warzywa gotowane na parze
Dlaczego lepiej jest gotować warzywa na parze? Gotowanie warzyw w piekarniku parowym jest łatwe, szybkie i zdrowe. Para nie wypłukuje z ugotowanych warzyw smaku ani składników odżywczych, dzięki czemu pozostają one smaczne i zdrowe. Dzięki stałej temperaturze pary, warzywa (np. brokuły) tak łatwo się nie rozpadają i nie kruszą. Prezentujemy trzy łatwe w przygotowaniu przepisy na warzywa na parze - sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu!
Kalafior z cytryną, czarnym pieprzem i oliwkami
- Podziel kalafior na różyczki i umieść je na perforowanej blasze piekarnika.
- Funkcja "Gotowanie na parze", 100°C przez 3-5 min, zależnie od wielkości. (Kalafior powinie być nadal chrupiący).
- Wyjmij z piekarnika i wymieszaj w misce ze startą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym, młotkowanym czarnym pieprzem, pokrojonymi czarnymi oliwkami i solą morską. Podaj na ciepło lub zimno.
Zielone szparagi z płatkami parmezanu i oliwą z oliwek
- Odetnij od dołu około 3 cm szparagów, obierz je i ułóż na perforowanej blasze do piekarnika.
- Funkcja "Gotowania na parze", 100°C przez 2-4 min, zależnie od wielkości.
- Wyjmij z piekarnika, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i posyp dużą ilością płatków parmezanu. Podaj na ciepło lub zimno.
Brokuły z imbirem, sosem sojowym, orzeszkami ziemnymi i sezamem
- Podziel brokuły na różyczki i ułóż je na perforowanej blasze do piekarnika.
- Funkcja "Gotowanie na parze, 100°C przez 3-5 min, zależnie od wielkości.
- Wyjmij z piekarnika i wymieszaj w misce z drobno startym imbirem, japońskim sosem sojowym, prażonymi orzeszkami ziemnymi, olejem sezamowym i prażonym sezamem. Podaj na zimno.