Czyszczenie blachy z piekarnika może wydawać się skomplikowanym i czasochłonnym procesem, ale z odpowiednimi narzędziami i technikami, można przeprowadzić go szybko i skutecznie. Ważne jest, aby znać kilka podstawowych zasad i trików, które pomogą usunąć nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia, nie narażając przy tym blachy na uszkodzenia.
Po każdym użyciu należy wyczyścić wszystkie akcesoria i wysuszyć. Używaj miękkiej szmatki zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem środka czyszczącego, np. płynu do naczyń. Brud osadzający się na blacha to najczęściej tłuste plamy lub zaschnięte resztki potraw. Poniżej znajdziesz instrukcję czyszczenia blachy:
- Wyjmij blachy piekarnika i ruszty z komory.
- Wlej na powierzchnie blachy ciepłą wodę, która namoczy zabrudzenia.
- Dodaj lekki detergent rozpuszczający tłuszcz, np. płyn do mycia naczyń.
- Opłucz blachy pod bieżącą wodą i osusz blachę.
Jeśli na blachach znajdują się uporczywe zabrudzenia możesz oczyścić za pomocą specjalnego detergentu. Sposób użycia detergentu znajdziesz poniżej:
- Wyjmij blachy z komory piekarnika.
- Rozpyl detergent na powierzchnię blachy i pozostaw na kilka minut, aby rozpuścił zabrudzenia.
- Przetrzyj za pomocą gąbki lub szmatki, aby usunąć ciężkie zabrudzenia.
- Dokładnie spłukaj pozostałości detergentu i osusz blachę.
Ważne! Nie używaj detergentów z mikrocząsteczkami aby wyczyścić przypaloną blachę, ponieważ mogą one trwale uszkodzić powłokę, oraz nie szoruj twardymi gąbkami lub ściereczkami. Zalecamy stosowanie miękkich ściereczek lub gąbek, które ograniczą ryzyko porysowania powierzchni.
Środki do czyszczenia blachy z piekarnika
Uporczywe zabrudzenia możesz wyczyścić za pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekarników OVEN & MICROVAWE CARE.
Preparat do czyszczenia piekarników i mikrofali usuwa nawet najbardziej uporczywe tłuste plamy z urządzeń. Idealnie nadaje się do usunięcia przypalonych resztek żywności z komory piekarnika. Skutecznie usuwa plamy i jednocześnie jest delikatny dla powierzchni, dzięki czemu urządzenia dłużej wyglądają jak nowe. Jest bardzo prosty w użyciu, wystarczy rozpylić produkt na wnętrze wyłączonego piekarnika, pozostawić na kilka minut, aby rozpuścić zanieczyszczenia, przetrzeć za pomocą gąbki, ręcznika papierowego lub szmatki i na koniec dokładnie spłukać pozostałości.
Czy tylko środki chemiczne: domowe sposoby na czyszczenie blachy z piekarnika
W różnych poradnikach internetowych możesz znaleźć wskazówki informujące o skuteczność środków takich jak soda oczyszczona, pasta, soda czy woda utleniona. Niestety nie są to rozwiązania idealne w większości przypadków. Ze względu na stopień zabrudzeń ilość środków, których należy użyć do umycia blachy zmienia się. Podobnie, w sprzedaży znajduje się kilka rodzajów blach, które różnią się zarówno ze względu ma wielkość lub kształt, ale też materiał wykończenia. Nie wszystkie domowe środki są bezpieczne dla poszczególnych rodzajów blach.
Każde akcesorium posiada instrukcję obsługi, w której znajdziesz wskazówki odnośnie zalecanych metod czyszczenia blach piekarnika.
Jak dbać o blachę, żeby uniknąć jej trwałych zabrudzeń?
Podstawą zachowania blachy w czystości i dobrym stanie mimo długiego okresu eksploatacji jest regularne czyszczenie i konserwacja. Lepiej nie pozostawiać zabrudzeń na dłużej na blasze, ponieważ im bardziej tłuszcz lub resztki żywności zaschną tym trudniej będzie je usunąć. Pozostawione substancje silnie kwasową lub zasadową na blasze na dłuższy czas może ją odbarwiać lub uszkodzić jej powłokę, np. doprowadzić do korozji. Zabrudzenia, które znajdują się w komorze piekarnika lub na akcesoriach podczas podgrzewania mogą powodować brzydki zapach, a w skrajnych przypadkach nawet pożar.
Dlaczego warto regularnie czyścić blachę piekarnika?
Regularne czyszczenie blachy do pieczenia ma kluczowe znaczenie dla jakości przygotowywanych potraw. Przypalone resztki jedzenia mogą bowiem wpływać na smak i aromat kolejnych dań, a czysta blacha gwarantuje, że te walory kulinarne pozostaną niezakłócone.
Higiena jest kolejnym aspektem, dla którego warto dbać o czystość blachy. Resztki jedzenia, które gromadzą się na powierzchni blachy, stanowią idealne środowisko dla rozwoju bakterii. Dlatego tak ważne jest, aby blacha była zawsze czysta i gotowa do użycia.
Odpowiednie utrzymanie blachy w czystości przekłada się również na jej żywotność. Zabrudzenia, które nie są regularnie usuwane, mogą prowadzić do korozji metalu. Dbanie o czystość to więc inwestycja w jej długowieczność.