Gotowanie potraw techniką Sous-vide doskonale zatrzymuje wilgoć, aromat, cenne składniki odżywcze i smak, gwarantując profesjonalne rezultaty. Główną korzyścią z zastosowania gotowania Sous-vide jest praktycznie całkowite wyeliminowanie ryzyka przypalenia dań. Dzięki temu, że żywność jest umieszczona w szczelnie zamkniętych workach próżniowych, ta metoda gotowania wzbogaca również intensywność walorów smakowych przygotowywanych potraw. Funkcja gotowania Sous-vide jest dostępna w modelach piekarników Electrolux SteamPro.
Sous-vide to metoda często kojarzona z mięsem, ale możesz w ten sposób gotować także owoce morza, drób, warzywa i ziemniaki. Możesz nawet przygotować jajka metodą Sous-vide, aby uzyskać idealnie ścięte białko i płynne żółtko dzięki kontrolowanej temperaturze.
Co będziesz potrzebować?
Oprócz piekarnika ProSteam będziesz potrzebować torebek do sous vide i zgrzewarki próżniowej.
Worki sous-vide
Worki do zgrzewarki próżniowej Electrolux zostały zaprojektowane z myślą o recyklingu i są wykonane z tworzywa sztucznego nadającego się do ponownego przetworzenia w większym stopniu niż poprzednie modele* - znajdziesz je tutaj. Produkowane są one również przy emisji CO2 niższej nawet o 40% w porównaniu z poprzednimi modelami**. Worki są kompatybilne z piekarnikami sous vide, zgrzewarkami próżniowymi i szufladami do zgrzewania.
Pamiętaj o recyklingu worka próżniowego po gotowaniu. Po użyciu woreczka do zgrzewarki próżniowej usuń wszystkie resztki jedzenia z jego wnętrza, aby uniknąć zanieczyszczenia pojemnika do recyklingu. Następnie możesz wyrzucić worek do pojemnika na odpady plastikowe (metale i tworzywa sztuczne).
*Torba jest wykonana z materiału NEXT FLEX MP0X (format>A4), który nadaje się do recyklingu zgodnie z normą EN 13430 (odpowiednik DIN EN 13430)
**Zgodnie z oceną cyklu życia (LCA) przeprowadzoną przez Electrolux.
Zgrzewarka próżniowa
Aby zapakować żywność w woreczki sous-vide, będziesz potrzebować zgrzewarki próżniowej. Dostępne są wersje przenośne i do zabudowy. Zgrzewarka przenośna pozwoli Ci na szybkie rozpoczęcie eksperymentów z gotowaniem sous-vide przy minimalnym wysiłku Nasze przenośne zgrzewarki próżniowe znajdziesz tutaj.
Jeśli chcesz przenieść gotowanie sous-vide na wyższy poziom, możesz wyposażyć swoją kuchnię w szufladę do zgrzewania próżniowego, która zapewni płynny proces gotowania i elegancki wygląd. Poznaj nasze szuflady do pakowania próżniowego.
Jak korzystać z funkcji Sous Vide?
1. Napełnij szufladę na wodę do maksymalnego poziomu i wsuń ją z powrotem na miejsce.
2. Umieść jedzenie w woreczku do gotowania sous-vide i zamknij ją próżniowo. Umieść torbę na ruszcie, na trzecim poziomie prowadnic.
3. Wybierz funkcję Sous-vide w swoim piekarniku SteamPro®
4. Ustaw czas gotowania.
5. Ustaw temperaturę.
6. Naciśnij START.
Porady i wskazówki
- Po użyciu funkcji Sous-vide zalecamy krótkie podsmażenie czerwonego mięsa na patelni lub na grillu. Dzięki temu mięso będzie miało bardziej chrupiącą powierzchnię.
- Podczas gotowania kilku kawałków drobiu lub ryb w jednym worku, umieść je obok siebie, a nie jeden na drugim, aby zapewnić ich prawidłowe ugotowanie.
- Przygotowywanie żywności zamrożonej w woreczkach próżniowych: podczas korzystania z funkcji Sous-vide woreczki plastikowe wyjęte z zamrażarki i włożyć od razu do piekarnika.
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z jego instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .
Teraz, gdy wiesz już, jak gotować metodą sous-vide, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o gotowaniu przy użyciu pary.