Czy wiesz, że wyrzucamy 1/3 kupowanej żywności?
A gdyby tak lepiej ją wykorzystać?
Czy można uniknąć marnotrawstwa żywność?
Nasze odpady można podzielić na trzy kategorie: możliwe do uniknięcia, nieuniknione i niemożliwe do uniknięcia.
Ograniczenie marnotrawstwa żywności
Można uniknąć 61% marnotrawstwa żywności - tej, która mogłaby zostać zjedzona, gdybyśmy lepiej nią gospodarowali.
Nie da się uniknąć 19% marnotrawstwa - rzeczy takich, jak torebki z herbatą czy kości z kurczaka.
Sposoby na zmniejszenie marnotrawstwa żywności
Szacuje się, że 20% marnotrawstwa żywności jest możliwe do uniknięcia. Dotyczy to m. in. produktów takich jak: skórek z ziemniaków, łodyg brokułów i pozostałości warzyw liściastych.
Po odpowiednim przyrządzeniu można je zjeść, ciesząc się ich smakiem.Oto zamienić resztki w coś smacznego.