Pieczenie z wykorzystaniem pary od długiego czasu stanowi tajemnicę profesjonalnych piekarni. Teraz możesz bez wysiłku osiągnąć równie imponujące rezultaty w swojej własnej kuchni, korzystając z wbudowanych funkcji piekarnika parowego Electrolux. W zależności od modelu piekarnika, masz dostęp do różnorodnych funkcji, które wzbogacą Twoje doświadczenie kulinarne.
W piekarniku parowym Electrolux możesz wypiekać na kilka różnych sposobów:
- Funkcja wyrastania ciasta : para tworzy idealne warunki do równomiernego wyrastania ciasta
- Funkcja pieczenia chleba : dzięki dodatkowi pary funkcja wspomaga wyrastanie ciasta i wypieka chleb z wilgotnym wnętrzem i chrupiącą skórką
- Steamify® : piekarnik dopasuje ilość pary do wybranej temperatury oraz rodzaju potrawy
- Ustawienie ręczne : możliwość ręcznego ustawienia poziomu pary według własnego uznania
Funkcja wyrastania ciasta
Funkcja garowania ciasta w piekarniku parowym zapewnia optymalne warunki do wyrastania ciasta.
- Umieść ciasto w naczyniu na pierwszym poziomie prowadnic. Dzięki zapewnieniu odpowiedniej wilgotności nie musisz przykrywać ciasta.
- Wybierz funkcję Wyrastania ciasta i obserwuj, jak ciasto zaczyna rosnąć.
- Temperatura jest automatycznie ustawiana na 35°C, co jest odpowiednią temperaturą do wyrastania ciasta z wykorzystaniem pary.
Funkcja pieczenia chleba
Użyj funkcji Chleb, aby przygotować chleb i bułki jak z piekarni. Zapewnij swoim wypiekom doskonałą chrupkość, kolor i połysk skórki.
Funkcja pieczenia chleba:
- Dodaje parę, aby ciasto rosło, a następnie wykorzystuje kombinację pary i ciepła, aby uzyskać idealnie zarumienioną skórkę.
- Zapewnia optymalną temperaturę i środowisko dla zaczynów drożdżowych.
- Uruchamia się w temperaturze 180°C, ale możesz ją ręcznie zmienić zgodnie z przepisem na przygotowywany chleb.
Funkcja Steamify®
Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w funkcję Steamify®, pieczenie z parą będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek.
- Wybierz Steamify® i ustaw temperaturę zgodnie z przepisem. Na podstawie temperatury piekarnik automatycznie ustawia poziom pary.
- Podczas korzystania ze Steamify® piekarnik poinformuje Cię, jakich rezultatów możesz się spodziewać w oparciu o wybraną temperaturę, na przykład, że 155-230°C jest idealne do pieczenia, aby chleb lub ciasto były delikatnie chrupiące na zewnątrz, a wnętrze pozostało wilgotne i delikatne.
- Jeśli ustawisz czas na tym poziomie temperatury, dolna grzałka włączy się na kilka ostatnich minut, nadając spodowi chrupkości. Dowiedz się więcej o korzystaniu ze Steamify®
Ręczne ustawianie poziomu pary
Jeśli piekarnik nie jest wyposażony w funkcję Chleb ani Steamify®, ustaw żądany poziom pary ręcznie. Podczas pieczenia chleba lub ciasta za pomocą pary możesz wybrać różne poziomy wilgotności – i połączyć je z suchym powietrzem, aby uzyskać chrupiące wykończenie. W zależności od modelu piekarnika możesz mieć do czterech poziomów wilgotności podczas gotowania.
Jeśli masz taką możliwość, wybierz:
- Średnią wilgotność – do wypieku chleba i słodkich ciast.
- Małą wilgotność – do ciast, babeczek i kruchych ciastek.
Następnie ustaw żądaną temperaturę i rozpocznij pieczenie. Na koniec wybierz zastosuj pieczenie bez pary, aby uzyskać bardziej chrupiącą powierzchnię.
Porady i wskazówki
- Spróbuj odświeżyć jednodniowy chleb, podgrzewając go przez kilka minut przy użyciu pary. Funkcja regeneracji parowej, która jest dostępna w wybranych modelach, jest do tego optymalnym rozwiązaniem.
- Podczas pieczenia bułek lub małych chlebów drożdżowych upewnij się, że papier do pieczenia nie wystaje poza blachę do pieczenia. Nadmiarowy papier do pieczenia wpływa na nieprawidłowy przepływ gorącego powietrza i zaburza rozprowadzanie ciepła.
- Używaj blachy do pieczenia z perforowanymi otworami, które pomagają w lepszej cyrkulacji ciepła, co pozwala uzyskać idealną złocistą powierzchnię. Aby uzyskać więcej informacji na temat blachy do pieczenia i innych akcesoriów, odwiedź nasz sklep internetowy
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z jego instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .
Teraz, gdy wiesz już, jak piec chleb i ciasta przy użyciu pary, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o gotowaniu na parze.