Jak używać termosondy w piekarniku Electrolux?

Ostatnia aktualizacja 21.08.2024 11:02

Korzystanie termosondy podczas pieczenia kurczakak

Termosonda to wygodny, wielofunkcyjny przyrząd do pomiaru temperatury potraw, który umożliwia śledzenie postępów procesu gotowania w czasie rzeczywistym. Dzięki niej możesz mieć pewność, że Twoje potrawy będą zawsze odpowiednio upieczone. Element ten znajdziesz w wybranych modelach piekarników Electrolux.

Czym jest termosonda i dlaczego warto z niej korzystać?

Termosonda, nazywana czasem sondą do żywności lub termometrem do mięsa, to zintegrowany czujnik temperatury, mierzący temperaturę wnętrza potrawy. Sprawdza się przy przyrządzaniu różnych potraw i jest idealnym wsparciem podczas przygotowywania takich produktów jak mięsa, ryby czy drób.

Kiedy używasz termosondy, możesz mieć pewność, że uzyskasz właściwą temperaturę wewnątrz potrawy – już więcej nie dopuścisz do jej zbytniego rozgotowania lub niedogotowania. Nie musisz się martwić o to ile czasu zajmie przygotowanie potrawy, ponieważ na podstawie temperatury jej wewnętrzna piekarnik określi jak długo danie powinno pozostać w komorze.

Jak korzystać z termosondy?

Podczas pieczenia z termosondą, ustawiasz dwie temperatury: temperaturę w komorze piekarniku i docelową temperaturę wnętrza potrawy.

1. Wbij termosondę w potrawę

2. Podłącz termosondę do piekarnika. Upewnij się, że jej wtyczka jest całkowicie wetknięta w gniazdo

  • W większości naszych modeli gniazdo termosondy znajduje się w prawym górnym rogu przedniej ramy komory i jest dostępne, tylko gdy drzwi piekarnika są otwarte

Osoba podłączająca termosondę


3. Ustaw funkcję grzania i temperaturę piekarnika

4. Naciśnij i ustaw docelową temperaturę wewnątrz potrawy

5. Naciśnij START

6. Ustawiona temperatura wnętrza będzie monitorowana, a gdy zostanie osiągnięta, włączy się sygnał alarmowy

Porady i wskazówki

Termosondy możesz również używać wraz z funkcją AssistedCooking – zastosuj ją, gdy aplikacja lub piekarnik, wyposażony w funkcję AssistedCooking, zasugeruje Ci to rozwiązanie. Dzięki tej funkcjonalności możesz ustawić stopień wypieczenia dania, krwiste, średnio wysmażone lub dobrze wysmażone, w zależności od preferencji. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o AssistedCooking.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, włóż końcówkę termosondy w centralną lub najgrubszą część potrawy. Upewnij się, że co najmniej ¾ czujnika znajduje się w potrawie.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, włóż końcówkę termosondy w centralną lub najgrubszą część potrawy. Upewnij się, że co najmniej ¾ czujnika znajduje się w potrawie.

Ostrzeżenia

  • Używaj wyłącznie dostarczonej z piekarnikiem termosondy lub oryginalnych akcesoriów zamiennych.
  • Pamiętaj o pozostawieniu odstępu kilku centymetrów pomiędzy elementami grzałek a przewodem termosondy, aby zapobiec jego zniszczeniu przez nadmierne ciepło.
  • Uważaj, aby się nie poparzyć podczas wkładania termosondy do nagrzanego piekarnika.
  • Zawsze wyjmuj termosondę z komory piekarnika po jej użyciu. Uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ zarówno termosonda, jak i piekarnik będą gorące.
  • Nie używaj termosondy podczas przygotowywania potraw płynnych. 

Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi możesz znaleźć tutaj .

Teraz, gdy wiesz, jak korzystać z czujnika żywności, możesz chcieć dowiedzieć się więcej o swoim piekarniku. Kliknij tutaj, aby zapoznać się z funkcjami piekarnika i symbolami.

Zarejestruj urządzenia
Zarejestruj urządzenia

Zarejestruj swoje urządzenia w MyElectrolux i znajdź wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu.

Znajdź instrukcję obsługi
Znajdź instrukcję obsługi

Znajdź rozwiązanie swojego problemu lub pobierz instrukcję obsługi urządzenia.