Lemon Curd

Ostatnia aktualizacja 28.03.2022 11:02

Dodaj koloru Wielkanocy dzięki wspaniałemu kremowi cytrynowemu!


Składniki:

6 szt. (100 g) żółtek

100 ml soku z cytryny

100 g cukru

100 g masła


Zrób to:

  1. Włóż masło do miski.
  2. Wymieszaj żółtka, sok z cytryny i cukier w torebce próżniowej.
  3. Zamknij próżniowo torebkę i piecz w piekarniku w programie sous vide przez 25 minut w temperaturze 83 oC.
  4. Otwórz torebkę, wylej zawartość i połącz ją z masłem (w temperaturze pokojowej), a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Odcedź i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  6. Umieść krem w słoiku i schłodź w lodówce. 
  7. Jeśli słoik jest szczelnie zamknięty to krem cytrynowy będzie nadawał się do spożycia nawet do pięciu dni od przygotowania.
  8. Podczas serwowania posyp jagodami lub innymi sezonowymi dodatkami.