Gratulujemy zakupu nowego piekarnika Electrolux. Powinien on towarzyszyć Ci przez wiele lat w tworzeniu fantastycznych potraw. Zanim rozpoczniesz swoją kulinarną podróż, poświęć kilka minut i wykonaj poniższe proste kroki przed pierwszą konfiguracją piekarnika.
Czyszczenie przed pierwszym użyciem
- Przed uruchomieniem piekarnika należy usunąć z niego wszystkie akcesoria oraz prowadnice drabinkowe.
- Aby usunąć warstwę ochronnego oleju nałożoną na elementy piekarnika przed wysyłką, konieczne jest jego wstępne nagrzanie. Ustawienie piekarnika na maksymalną temperaturę przez okres jednej godziny jest w tym przypadku wymagane. Podczas tego procesu może pojawić się zapach oraz dym, co jest normalnym zjawiskiem. Zaleca się zapewnienie dobrej wentylacji w pomieszczeniu.
- Po zakończeniu procesu należy dokładnie umyć akcesoria oraz wnętrze komory piekarnika, używając miękkiej ściereczki, ciepłej wody i łagodnego detergentu. Akcesoria piekarnika nie powinny być myte w zmywarce.
- Część przednią oraz drzwi piekarnika również należy czyścić za pomocą miękkiej ściereczki, ciepłej wody i łagodnego detergentu.
- Po ochłodzeniu piekarnika, akcesoria i prowadnice drabinkowe należy włożyć z powrotem na ich pierwotne miejsca.
Ustawienia początkowe
Podczas pierwszego uruchomienia piekarnika może wyświetlić się prośba o ustawienie języka, jasności wyświetlacza, głośności i godziny. Uwaga: Jeśli piekarnik jest wyposażony w sterowanie dotykowe, nie będzie działał bez ustawienia godziny i daty.
Jeśli posiadasz piekarnik parowy, podczas konfiguracji pojawi się prośba o podanie twardości wody (sekcja poświęcona piekarnikom parowym poniżej).
Dodatkowe kroki dla piekarników parowych
Ustaw twardość wody
Wykonaj test twardości wody i ustaw odpowiedni poziom w swoim piekarniku parowym. Pasek testowy znajdziesz w pakiecie z instrukcją obsługi piekarnika. Wykonaj poniższe czynności i skorzystaj z tabeli, aby przeliczyć uzyskany wynik.
1. Zanurz na chwilę pasek testowy w wodzie
2. Strząśnij nadmiar wody
3. Odczekaj minutę zanim porównasz rezultat ze skalą nadrukowaną na opakowaniu pasków testowych. Nie zwlekaj dłużej niż minutę, aby sprawdzić twardość wody po zanurzeniu paska testowego, ponieważ kolory na papierku testowym będą się zmieniały
Twardość wody | |||||
Poziom | dH | Pasek testowy | Zawartość wapnia (mmol/l) | Zawartość wapnia (mg/l) | Klasyfikacja wody |
1 | 0-7 | 0 - 1,3 | 0 - 50 | miękka | |
2 | 8-14 | 1,4 - 2,5 | 51 - 100 | umiarkowanie twarda | |
3 | 15-21 | 2,6 - 3,8 | 101 - 150 | twarda | |
4 | ≧ 22 | ≧ 3,9 | ≧ 151 | bardzo twarda |
Gdy poziom twardości wody z kranu wynosi 4, napełnij szufladę na wodę niegazowaną wodą butelkowaną.
Napełnij pojemnik na wodę
Napełnij pojemnik na wodę przed gotowaniem na parze. W większości piekarników pojemnik na wodę znajduje się w prawym górnym rogu. W modelach SteamBake pojemnik znajduje we wnęce na dnie piekarnika.
Dodatkowy krok dla podłączonych piekarników
Jeśli masz piekarnik z funkcją Connectivity, zalecamy połączenie go z aplikacją .
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .
Po wykonaniu powyższych kroków możesz dowiedzieć się więcej o funkcjach i symbolach swojego piekarnika.