Pasteryzowane, marynowane lub suszone – piekarnik parowy pozwoli Ci łatwo przygotować zdrowe i smaczne przekąski z ulubionych owoców i warzyw.
Czas na zdrową przekąskę z piekarnika parowego
Przygotowanie w domu zdrowych przekąsek jest naprawdę proste – wystarczy wybrać ulubione sezonowe warzywa lub owoce. Następnie można poddać je pasteryzacji lub suszeniu. Pasteryzowane owoce sprawdzą się doskonale jako dodatek do porannej owsianki albo przedobiednia przekąska. Marynowane warzywa będą świetnym dodatkiem do potraw lub przekąską na podwieczorek. Poprzez suszenie warzyw lub owoców można przygotować zdrowe chipsy, które wszyscy pokochają.
Pasteryzowanie lub marynowanie owoców i warzyw
Funkcję parową piekarników można wykorzystać do przygotowywania dżemów lub marynat. Najpierw przygotuj czyste słoiki i wraz z pokrywkami wysterylizuj je na parze, włączając na 10 minut funkcję „Gotowanie na parze”. Następnie wyjmij słoiki (uwaga, będą gorące!) i usuń z nich nadmiar wody, stawiając je na ruszcie do góry dnem.
Następnym krokiem jest napełnienie słoików tym, co chcesz poddać pasteryzacji – nadaje się do tego większość lokalnych sezonowych produktów! Po napełnieniu słoików zakręć pokrywkę i poddaj je działaniu pary w piekarniku. Czas pasteryzacji zależy od przepisu. Kiedy jednak usłyszysz odgłos klikania pokrywek, zwykle oznacza to, że można wyjąć słoiki z piekarnika.
Jak pasteryzować świeże owoce i warzywa? Jest wiele różnych przepisów, ale ogólną zasadą jest napełnienie słoików produktem (w całości lub pokrojonym), dodanie przypraw lub dodatków smakowych, a następnie zamknięcie zakrętkami i umieszczenie w piekarniku parowym.
Przygotowywanie zdrowych suszonych przekąsek
Do suszenia owoców i warzyw nie jest potrzebny piekarnik parowy (choć niektóre piekarniki parowe Electrolux są wyposażone w specjalny program „Suszenie”), a jest to świetny sposób na przygotowanie zdrowych słodkich i słonych przekąsek. Poniżej znajdziesz przepis na jedną z naszych ulubionych, ale możesz go wypróbować, używając innych sezonowych produktów.
Suszenie owoców: Chipsy jabłkowe
2 jabłka z odmiany Granny Smith, 1 łyżka cukru pudru
Pokrój cienko jabłka, używając krajalnicy.
Rozłóż plastry jabłek na podkładce sylikonowej lub papierze do pieczenia.
Posyp jabłka cukrem i piecz w temperaturze 85°C (lub użyj programu „Suszenie”) przez 1,5 godziny. Smacznego!