Przyrządzanie ryby w piekarniku parowym jest łatwe i zapewnia jen doskonały smak. Gotowanie na parze sprawia, że ryba zachowuje soczystość i zwartą konsystencję - i jest łatwiejsze, niż myślisz.
Niezawodny sposób na smaczną rybę.
Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się pieczenie ryb w niższej temperaturze, zwłaszcza gdy są to filety. W przypadku korzystania z funkcji "Gotowanie na parze" należy utrzymywać temperaturę około 80°C. Czas gotowania ryby na parze zależy od temperatury wewnątrz potrawy. Szefowie kuchni zalecają używanie termosondy, która umożliwia monitorowanie temperatury wewnątrz potrawy - różnej w zależności od ryby.
Nie ma jednego, najlepszego gatunku ryby lub sposoby jej gotowania na parze. Spróbuj przyrządzić w ten sposób swoją ulubioną! Warto zawinąć w coś rybę przed ugotowaniem - np. w liście kapusty, botwinę lub wodorosty. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, przed zawinięciem ryby można również dodać przyprawy i nieco oleju.
Cała ryba
W przypadku pieczenia w piekarniku parowym całej ryby należy wybrać ustawienie wysokiej lub średniej wilgotności. Delikatne pieczenie zapobiega rozpadaniu się ryby, zanim upiecze się w środku.
Rybne mousseline
Rybne potrawy typu mousseline, takie jak terriny czy quenelle, świetnie przyrządza się na parze, która działa delikatniej niż wrząca woda. Mousseline ma bardzo delikatną konsystencję i na parze nie rozpada się ani nie traci smaku, jak bywa to podczas gotowania w wodzie.
Przepis: Pieczony labraks w soli
Składniki dla dwóch osób
2 całe labraksy (po 400 gr każdy), 2 kg aromatycznej soli
Składniki na sól aromatyczną
2 kg gruboziarnistej soli, 1 cytryna, 10 ziaren różowego pieprzu (suszonego), 20g mieszanki aromatycznych ziół (szałwia, rozmaryn i tymianek)
Akcesoria: Blacha emaliowana
Podaj z dodatkami lub wedle własnego uznania, np. pieczonymi ziemniakami i warzywami
Kroki dla aromatycznej soli:
Dobrze umyj i osusz aromatyczne zioła, a następnie drobno je posiekaj.
Wymieszaj w misce zioła z gruboziarnistą solą, startą skórką z cytryny (tylko żółtą częścią) i różowym pieprzem.
Rozprowadź mieszankę ba blasze do pieczenia i piecz ją, nie włączając funkcji termoobiegu, w temperaturze 120°C przez 40 min, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowania labraksa w soli:
Usuń wnętrzności z ryb (pozostaw łuski), umyj je pod bieżącą wodą i dobrze osusz..
Rozprowadź warstwę soli na dnie blachy, ułóż na niej ryby i całkowicie pokryj je resztą aromatyzowanej soli.
Ustawienie piekarnika: Zależnie od piekarnika (z funkcją Steamify lub bez)
- Steamify, temp. 130°C przez 20 min, poziom: 2
- Funkcja "Duża wilgotność", temp. 130°C przez 20 min, poziom: 2
Łatwy sposób na doskonały smak
Nasze piekarniki z funkcją SteamBoost oferują trzy stopnie wytwarzania pary. Są one dostępne w ramach dedykowanych programów do pieczenia ciast i mięs oraz do gotowania na parze. Zapewmiają nową jakość smaku, chrupkości i wilgotności potraw.