Problem
- Jak poprawić wyniki pieczenia w piekarniku?
Dotyczy
- piekarnik do zabudowy
- kuchenka wolnostojąca
Rozwiązanie
1. W celu uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy wstępne rozgrzanie piekarnika,
2. Korzystając z programu do pieczenia chleba, włóż chleb bez podgrzewania piekarnika.
3. Wskazówki, jak poprawić wyniki pieczenia:
- Podczas pieczenia bułek / małego chleba drożdżowego ważne jest, aby papier do pieczenia nie wystawał poza blachę do pieczenia. Wystający poza blache papier do pieczenia powoduje nieprawidłowy przepływ gorącego powietrza i w konsekwencji nierówne pieczenie
- Podczas pieczenia w piekarniku z termoobiegiem należy umieszczać wypieki w prostych rzędach, aby gorące powietrze mogło swobodnie przepływać między nimi.
- Jeśli skórka na chlebie jest zbyt twarda, może to wynikać z jednego z następujących powodów:
- Ciasto jest zbyt twarde.
- Temperatura piekarnika jest zbyt wysoka.
- W piekarniku jest zbyt sucho.
- Do większości modeli piekarników dostępna jest na zamówienie blacha do pieczenia Pro, która zapewnia lepszą cyrkulację powietrza wokół wypieków dzięki perforowanej powierzchni.