Wykorzystaj parę, aby Twoje świąteczne klasyki smakowały jeszcze lepiej

Ostatnia aktualizacja 20.06.2023 10:38

Okres świąteczny to świetna okazja do gotowania! Spędź miło czas w kuchni z rodziną lub przyjaciółmi, delektując się bez pośpiechu pysznymi potrawami.



Gotowanie mięsa na parze

Jakie mięso można gotować na parze? Do gotowania w piekarniku parowym nadaje się wiele rodzajów mięsa, takich jak szynka, boczek wieprzowy, mostek wołowy, łopatka wołowa itp. Para powoduje rozluźnienie włókien mięsa, dzięki czemu staje się ono miękkie, ale nie rozpada się. Mięso drobiowe, np. z indyka lub kurczaka, jest dosyć chude, ale dzięki działaniu pary pozostaje soczyste i wilgotne. Poniżej znajdziesz kilka porad i wskazówek, jak gotować mięso na parze w domu.


Szynka

  • Aby przygotować soczystą szynkę, połóż mięso bezpośrednio na ruszcie piekarnika z umieszczoną pod spodem blachą do pieczenia.
  • Uruchom funkcję „Gotowanie na parze” (temp. 100°C) i gotuj, aż temperatura wewnątrz produktu osiągnie wartość 70°C (Czas zależy od wielkości szynki, dlatego najlepszy jest pomiar temperatury wewnątrz produktu za pomocą termosondy). Gdy mięso osiągnie właściwą temperaturę, wyjmij je z piekarnika w celu ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu przypraw szynkę według własnych upodobań. My polecamy posmarowanie jej musztardą wymieszaną z żółtkami, a następnie posypanie tartą bułką.
  • Następnie piecz szynkę przez 5-10 minut w temperaturze 175°C (nie włączając funkcji parowej), aż się przyrumieni. To idealna potrawa do przygotowania dzień wcześniej.

 




Indyk

  • Doskonałym sposobem na przygotowanie soczystego nadziewanego indyka z chrupiącą skórką jest poddanie go w pierwszej fazie działaniu pary (funkcja „Gotowanie na parze”, temp. 100°C).
  • Umieść termosondę w pobliżu kości nogi indyka i gotuj na parze, aż mięso osiągnie temperaturę 68°C (Czas zależy od wielkości szynki (dlatego najlepszy jest pomiar temperatury wewnątrz produktu za pomocą termosondy).
  • Gdy indyk osiągnie właściwą temperaturę, wyjmij go z piekarnika w celu ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu, nasmaruj całego indyka miękkim masłem i wstaw do pieczenia na 30 min w temperaturze 200°C (nie włączając funkcji parowej), dzięki czemu skórka ściemnieje i stanie się chrupiąca. Pokrój i ciesz się smakiem! 

 


Żeberka lub mostek wołowy w glazurze

  • Posól żeberka lub mostek i pozostaw w celu zapeklowania na noc. 
  • Gotuj, wybierając funkcję „Gotowanie na parze”, w temperaturze 100°C przez co najmniej 3-4 godziny (zależnie od wielkości). Żeberka będą gotowe, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli chodzi o mostek – mięso będzie można łatwo naciąć małym nożem. Pozostaw do ostygnięcia. Pokrój żeberka na porcje, a mostek pozostaw w całości. 
  • Przygotuj glazurę z 1 ml brązowego cukru, 3 ml piwa ciemnego, 1 łyżki octu z cydru jabłkowego, 1 łyżki musztardy, szczypty soli i ewentualnie szczypty mielonej papryki chili lub chipotle. Wymieszaj cukier z octem w naczyniu, zagotuj, dodaj piwo i zredukuj, aż płyn zgęstnieje (około 10-15 min).
  • Pokryj mięso glazurą i podgrzej w piekarniku. Możesz przygotować tę potrawę dzień wcześniej, aby tylko pokryć ją glazurą i podgrzać bezpośrednio przed podaniem. 


Gotowanie Sous-vide

SousVide to doskonała metoda gotowania warzyw, która przynosi wiele korzyści. Dzięki temu procesowi warzywa są zdrowsze, ponieważ minimalizuje się utratę składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnych metod gotowania. Ponadto, warzywa gotowane w ten sposób charakteryzują się wyrazistym naturalnym smakiem i doskonałą konsystencją. SousVide to również doskonały sposób na nadanie warzywom intensywnych aromatów, co dodatkowo podnosi ich walory smakowe.

Dlatego też SousVide jest rekomendowaną metodą dla osób, które cenią sobie zdrową i smaczną kuchnię opartą na warzywach.

Oto dwa świetne dania-dodatki, które możesz wypróbować w okresie świątecznym!

 


Seler korzeniowy z palonym masłem, tymiankiem i skórką z cytryny

  • Obierz i pokrój w plastry seler, a następnie umieść go w woreczku do pakowania próżniowego, dodając palone masło, gałązki tymianku, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli.
  • Gotuj, używając funkcji „Gotowanie na parze”, w temperaturze 100 °C przez 20-25 min. Podawaj jako odrębne danie lub jako dodatek do potraw z patelni lub grilla.


Marchewki w przyprawach i soku pomarańczowym

  • Obierz marchewki i umieść je w woreczku do pakowania próżniowego, dodając anyż gwiazdkowaty, chili, cynamon i szczyptę soli. 
  • Gotuj, używając funkcji „Gotowanie na parze”, w temperaturze 100°C przez 15-20 min. Podawaj jako odrębne danie lub jako dodatek do potraw z patelni lub grilla. Wykorzystaj sok do przygotowania sosu lub dressingu.


Piecz z dodatkiem pary jak profesjonaliści

Zdecyduj się na piekarnik SteamPro, aby podnieść swoje potrawy na profesjonalny poziom. Ten innowacyjny piekarnik oferuje szereg funkcji, takich jak Sous-Vide i Connected Cooking, które umożliwiają sterowanie urządzeniem za pomocą smartfona. Dodatkowo, funkcja Steamify jest niezwykle pomocna w pieczeniu parowym. Piekarnik SteamPro sprawi, że Twoje codzienne gotowanie stanie się smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące.

Odkryj nowe możliwości w kuchni dzięki piekarnikowi SteamPro i ciesz się wyjątkowymi doświadczeniami kulinarnymi.


Odkryj nasze piekarniki SteamBoost oraz SteamPro


Napisz opinię
Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.