Płyta grzejna gotuje powoli, czas gotowania jest zbyt długi

Ostatnia aktualizacja 22.11.2023 08:41

Problem

  • Płyta grzejna gotuje powoli
  • Zbyt długi czas gotowania

Dotyczy

  • płyta elektryczna
  • płyta indukcyjna
  • płyta gazowa

Rozwiązanie

1. Czas podgrzewania mierzy się w następujący sposób:

  • Użyć stalowego naczynia, które idealnie pasuje do wielkości pola grzejnego.
  • Sprawdzić, czy spód naczynia ma równą powierzchnię, przykładając do niej linijkę.
  • Wlać 1 litr wody do naczynia i przykryć je pokrywką.
  • Ustawić naczynie na polu grzejnym. Ustawić maksymalną moc grzania.


Sprawdzić podane niżej czasy podgrzewania.

Uwaga: Zwrócić uwagę, kiedy para zacznie się wydobywać spod pokrywki. 


Czas

Wydajność

Bezpieczeństwo


Czas podgrzewania 1 litra wody do temperatury ok. 100°C

Zużycie energii do podgrzania 1 litra wody do temperatury ok. 100°C

Temperatura zewnętrznej powierzchni podczas podgrzewania 1 litra wody do temperatury ok. 100°C

Płyta indukcyjna

3 - 4 min.

ok. 134 Wh

110 ° C

Płyta gazowa

4 - 5 min.

ok. 178 Wh

390 ° C

Płyta ceramiczna

7 - 8 min.

ok. 241 Wh

430 ° C

Palniki żeliwne

7 - 8 min.

ok. 258 Wh

450 ° C


2. W przypadku płyt indukcyjnych materiał z którego wykonano naczynie może mieć znaczący wpływ na czas gotowania. Zapoznaj się z artykułem Jakie naczynia są odpowiednie do płyt indukcyjnych?

2. Jeśli czasy różnią się znacząco od podanych w  tabeli, skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta Electrolux.

Znajdź instrukcję obsługi
Znajdź instrukcję obsługi

Znajdź rozwiązanie swojego problemu lub pobierz instrukcję obsługi urządzenia.

Zamów wizytę serwisową
Zamów wizytę serwisową

W celu zgłoszenia urządzenia do naprawy, przejdź do strony Serwis.

Części zamienne i akcesoria
Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.