Bulion zero waste

Bulion zero waste

Składniki:

  • Marchewka 6 szt dobrze umyta
  • Pietruszka 3 szt dobrze umyta
  • Por 1 szt dobrze umyty
  • 2 cebule w łupinach
  • Seler mały obrany
  • Liść laurowy 5 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Chilli suszone (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Opcjonalnie:

Skrawki warzyw lub owoców zalegające:

  • Grzyby
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Śliwki
  • Papryki
  • Skórki po twardych serach
  • Pomidory
  • Suszone pomidory

Przygotowanie:

1. Cebule przekrój na pół i opal nad gazem luz przypal na suchej patelni.

2. Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej całość zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Zasada Less Waste: Aby nie marnować obierków, warzywa po dokładnym umyciu można użyć w całości.

3. Przelej bulion przez durszlak. Dopraw zupę solą i pieprzem.

Zasada Less Waste: Gdy ugotujemy zbyt dużą ilość bulionu możemy część zamrozić.

4. Warzywa pozostaw do przepisu na pasztet.