Bulion zero waste
Bulion zero waste
Składniki:
- Marchewka 6 szt dobrze umyta
- Pietruszka 3 szt dobrze umyta
- Por 1 szt dobrze umyty
- 2 cebule w łupinach
- Seler mały obrany
- Liść laurowy 5 szt.
- Ziele angielskie 5 szt.
- Chilli suszone (opcjonalnie)
- Sól
- Pieprz
Opcjonalnie:
Skrawki warzyw lub owoców zalegające:
- Grzyby
- Jabłka
- Gruszki
- Śliwki
- Papryki
- Skórki po twardych serach
- Pomidory
- Suszone pomidory
Przygotowanie:
1. Cebule przekrój na pół i opal nad gazem luz przypal na suchej patelni.
2. Wszystkie warzywa umieść w garnku. Zalej całość zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Zasada Less Waste: Aby nie marnować obierków, warzywa po dokładnym umyciu można użyć w całości.
3. Przelej bulion przez durszlak. Dopraw zupę solą i pieprzem.
Zasada Less Waste: Gdy ugotujemy zbyt dużą ilość bulionu możemy część zamrozić.
4. Warzywa pozostaw do przepisu na pasztet.