Czas na zmiany - konsekwentne planowanie i bardziej świadome wybory
Dotyczące niemarnowania żywności
"Bądź zmianą, którą pragniesz widzieć w świecie" – zmiany warto zacząć wprowadzać od siebie, bo jak pokazują dane, to właśnie my w naszych domach odpowiadamy za wyrzucanie największej ilości żywności. Wyniki raportu "Better Living" przeprowadzonego na zlecenie marki Electrolux pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności wyrzucana jest do śmieci. To ok. 1,3 miliarda ton marnowanej żywności każdego roku. To są ilości ogromne i aż trudno w to uwierzyć, że wyrzucamy żywność z taką łatwością, tak jakbyśmy nie mieli świadomości, że tylko w naszym kraju 2 miliony ludzi niestety zna uczucie skrajnego głodu. Kiedyś nasi przodkowie na jedzenie musieli polować, później na każdym świeżo upieczonym chlebie z szacunku i miłości do pożywienia robili znak krzyża, nigdy nie pozwalali marnować jedzenia, mówiąc, że to dary Matki Ziemi, znali ich wartość, potrafili docenić. Teraz nasze półki sklepów uginają się od ilości towaru, a my tego nie potrafimy uszanować. Czas to zmienić, małymi krokami, rozpoczynając od własnej kuchni, tym bardziej, że to co dzieje się w naszym domu ma już teraz ogromny wpływ na przyszłość naszej planety, dla której taka ilość marnowanej żywności jest bardzo dużym wyzwaniem - między innymi pod względem ilości odpadów, zużywanej energii i wody.
Metoda małych kroków
Ważna jest metoda małych kroków – należy o nich pamiętać każdego dnia. Przede wszystkim nie kupować na zapas, bo nie ma takiej potrzeby, aby ta żywność zalegała na naszych półkach. Warto chodzić na zakupy z listą. To powoduje, że kupuje się konkretnie tylko to, czego potrzebujemy. Co ważne, nie powinniśmy chodzić na zakupy głodnymi, bo bardzo często w takich chwilach kupujemy niepotrzebnie za dużo. Starajmy się wybierać w pierwszej kolejności produkty lokalne z naszej strefy klimatycznej, są one zdrowsze dla naszego organizmu, a ich transport nie generuje śladu węglowego. Warto także bardzo dużą uwagę przywiązywać do przechowywania i pilnowania tego, co jest napisane na etykietach produktów. To ma duże znaczenie, bo oznaczenie "należy spożyć przed", które najczęściej znajdziemy na olejach, makaronach, mące oznaczają, że nic się nie stanie, jeśli zjemy je po upłynięciu daty ważności. Pamiętajmy, że te produkty lubią miejsca chłodne i suche. Makaron najlepiej trzymać w oryginalnym opakowaniu, mąkę, ryż i inne ziarna najlepiej trzymać w szklanych, szczelnych pojemnikach, słoikach. Produkty "należy spożyć do" oznaczają termin przydatności do spożycia. Najczęściej dotyczą nabiału, ryb, mięsa, które to należy spożyć do dnia, który jest wyznaczony na etykiecie. Zanim wyrzucimy produkt do kosza, warto jednak wcześniej sprawdzić czy na pewno nie nadaje się do spożycia – powąchajmy, zobaczmy jak wygląda. Często producenci marek zaniżają termin ważności dla bezpieczeństwa, a okazuje się, że czasami kilka dni po terminie produkt jest także zdatny do spożycia i może być równie pyszny.
Odpowiedni sprzęt i zasady przechowywania
Pamiętajmy o tym, jak ważny jest dobór odpowiedniego sprzętu, który na co dzień może nam naturalnie pomóc w niemarnowaniu żywności i właściwym jej przechowywaniu. Wybrane warzywa, jak pomidory, czosnek, ziemniaki, cebula, to warzywa, których nie powinniśmy przechowywać w lodówce. Jeżeli natomiast chcemy nasz chleb, który normalnie przechowujemy w worku lnianym czy papierowej torbie spożyć później, to już warto włożyć go do lodówki lub zamrozić. Zapobiegniemy wtedy rozwojowi pleśni. Doceniajmy korzystanie z rozwiązań nowych technologii, które są dostępne w produktach marki Electrolux i które niezwykle pomagają w utrzymaniu świeżość produktów. Szuflada NaturalFresh w chłodziarce, ze względu na możliwość regulacji temperatury i wilgotności bardzo pomaga utrzymać, a nawet wydłużyć świeżość takich produktów jak ryby czy mięso. Idealnym udogodnieniem jest też szuflada MaxiBox, która wydłuża skarbom natury, jak warzywa i owoce okres, w którym będą nadawały się do spożycia. Umożliwia także przechowanie większych gabarytowo warzyw czy owoców. Z powodzeniem uda nam się tam schować nawet główkę kapusty czy arbuza. Poza tym funkcja Cooling 360 stopni, co ważne zapewnia stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki. Dzięki temu produkty przechowywane zachowują dłużej swoją świeżość i wartości odżywcze. Pamiętajmy też, że bardzo ważna jest temperatura przechowywania produktów, dlatego najłatwiej, jeżeli nie mamy pewności i wiedzy przechowywać je w takiej temperaturze, w jakiej były przechowywane w sklepie. Przechowywać odpowiednio to oznacza szanować pożywienie - jeżeli będzie tak, że w naszym domu znajdzie się go więcej, na przykład po rodzinnych uroczystościach, to podzielmy się nim, a nie wyrzucajmy chociażby ze względów etycznych i szacunku do naszych przodków, którzy zawsze powtarzali, że ziemniak z ogniska jest wart więcej niż złoto tego świata. Ci, którzy doświadczyli chociaż raz głodu wiedzą, że każdy pokarm należy cenić, szanować i nie marnować.
Zatem czas na zmiany...