Dobry zwyczaj nie wyrzucaj - top 10 najczęściej wyrzucanych produktów, którym można dać drugie życie w kuchni
Dane, które znamy pokazują, że jesteśmy jednym z krajów, który wyrzuca jedzenia zdecydowanie za dużo. Kiedyś nasi przodkowie na jedzenie musieli polować. Nigdy nie pozwalali marnować jedzenia, mówiąc, że to dary Matki Ziemi, znali ich wartość, potrafili docenić, a także wiedzieli co robić, aby nic w kuchni się nie marnowało. Teraz półki naszych sklepów uginają się od ilości towaru, a my tego nie potrafimy uszanować. Aby wyobrazić sobie ilość marnowanego w naszym kraju jedzenia, musimy oczami wyobraźni zobaczyć 450 tysięcy tirów, ustawionych w jednym rzędzie od Warszawy do Dubaju na długości około 6200km, wypełnionych zmarnowaną żywnością. Najczęściej w kuchni wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa, wędliny, jogurty, sery, ryby, mleko, ale też dania gotowe, których nie zjedliśmy. Co możemy zrobić, aby tym produktom nadać drugie życie? Podpowiedzi znajdziecie poniżej.
1. Pieczywo, które niestety wyrzucamy najczęściej, trzeba przede wszystkim dobrze przechowywać - na przykład w chlebaku i najlepiej w materiałowych ściereczkach. Pamiętajmy, że nie trzymamy pieczywa w lodówce. Z czerstwego pieczywa możemy dodając masła klarowanego czy oliwy wyczarować pyszne grzanki oraz tosty, używając do tego piekarnika. Możemy też zetrzeć suche pieczywo na bułkę tartą, która później przyda nam się do przyrządzania kolejnych potraw. Co więcej, piekarniki parowe z funkcją regeneracji doskonale nadają się do odświeżenia naszego pieczywa, dzięki czemu znów staje się ono chrupiące i smaczne.
2. Z resztek warzyw pamiętaj, ze możesz przygotować danie jednogarnkowe wrzucając do niego wszystko co z warzyw w kuchni Ci pozostało. Wystarczy, że dodasz do tych resztek różnych ziół dla zdrowia i smaku i uzyskasz pyszne warzywne leczo.
3. Pamiętaj, że obierki z warzyw, które najczęściej lądują w koszu na śmieci również możesz wykorzystać, dodaj je do bulionu, który zyska na smaku swoją różnorodnością.
4. Możesz wykorzystać liście rzodkiewki czy resztki pietruszki lub brokułu - zamiast je wyrzucać dodaj do nich na przykład oliwę, pestki słonecznika, suszone pomidory. Wyczaruj pesto, które będzie dodatkiem do innych potraw.
5. Zwróć uwagę, aby banany w kuchni trzymać osobno, ponieważ przyspieszają dojrzewanie innych owoców. Najlepiej kupuj te zwiędłe i nadaj im nowe życie. Właśnie te mocno dojrzałe idealnie sprawdzają się do ciast, chlebków bananowych, wspaniale smakują podsmażone na patelni na maśle klarowanym z cynamonem cejlońskim, goździkami i startym imbirem.
6. Resztki warzyw z zup idealnie sprawdzają się do przygotowania humusu, pasty warzywnej, którą będziesz mógł użyć do kanapek na śniadanie. Zmieszaj te warzywa na przykład z ugotowaną ciecierzycą, dodaj kapary, garść świeżej bazylii, kilka oliwek, oliwę, sól, pieprz i ciesz się nowym super smakiem.
7. Pamiętaj, aby wędliny, sery, jogurty odpowiednio przechowywać w lodówce. Ustawiać z przodu te produkty, których termin ważności jest najkrótszy. Jeżeli ten termin się zbliża zawsze możesz z czerstwego chleba, zwiędłej cukinii, wędliny, która za chwilkę straci swój termin przydatności przygotować w piekarniku parowym Electrolux pyszną i zdrową zapiekankę.
8. Pamiętaj, że jeżeli boisz się, że czegoś masz za dużo i nie zużyjesz, to możesz suszyć, kisić, marynować, zamrażać, a potem wspaniale rozmrażać nawet gotowe dania z pomocą piekarnika Electrolux. A następnie wykorzystując funkcje parowe piekarnika można smacznie i zdrowo odgrzać potrawę.
9. Nie wyrzucaj pestek z owoców takich jak papaja, arbuz, awokado. Pestki z tych owoców są bardzo wartościowe. Te z papai możesz dodawać bezpośrednio do koktajli, a pestkę z awokado wystarczy, że zostawisz do wysuszenia na parapecie, a potem będziesz ścierać do zup czy kanapek. Te pestki pod względem wspierania naszego zdrowia są bardzo cenne, a zazwyczaj lądują w koszu na śmieci.
10. Wybieraj sprzęt, który pomoże Ci nie marnować jedzenia w kuchni. Jak na przykład lodówki Electrolux, które pomagają ekologicznie przechowywać żywność, jednocześnie ograniczając jej marnowanie. Zarówno technologia Cooling 360 stopni, dzięki której produkty zachowują wartości odżywcze, jak i szuflada NaruraFresh, która gwarantuje świeże produkty aż do trzech razy dłużej po zakupie stoją na straży odpowiedniego przechowywania naszego pożywienia. Dobry zwyczaj nie wyrzucaj, nie marnuj, a odpowiednio przechowuj i doceniaj.