Przepisy

Przepisy na dania z wykorzystaniem sera feta

Śniadanie - Płynna feta śniadaniowa

Składniki na 2 porcje:
200 g fety
Ok. 100 g miodu naturalnego
Szczypta płatków chilli
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
1/2 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

  1. Fetę połącz z połową ilości wrzątku, następnie utrzyj na prawie gładką masę lub całość zblenduj.
  2. Miód podgrzewaj przez 2-3 min z pozostałą ilością wrzątku, dodaj szczyptę chilli oraz tymianek.
  3. Płynną fetę oblej ciepłym miodem z chilli i tymiankiem. Podawaj, na przykład z pieczywem.

Obiad - Kluski oszustki:

Składniki na 2 porcje:
100 g mąki pszennej
Bardzo ciepła woda
Sól
10-12 oliwek
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżki suszonego
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego rozmarynu
Oliwa
Sól

Przygotowanie:

  1. Mąkę połącz z solą, a następnie zalej wodą. Wody dodaj tyle, ile potrzeba do tego, by powstało elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni.
  2. Odstaw ciasto pod przykryciem na 15 minut.
  3. W tym czasie posiekaj oliwki w talarki, a czosnek w cieniutkie talarki. Na patelni rozgrzej sporo oliwy, dodaj czosnek, oliwki i zioła. Podgrzewaj całość ok. 3-4 minuty.
  4. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  5. Odcedzone kluski dodaj na patelnię z oliwkami, podgrzewaj przez minutę i gotowe. Smacznego!

Kolacja - Ser pieczony z oliwkami

Składniki na 3-4 porcje:
200 g fety
1/2 pora
4 ząbki czosnku w łupinie
Ok. 10-15 oliwek
Ok. 6 sztuk suszonych śliwek
 Oliwa
4 łyżki octu balsamicznego
Gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczka suszonego rozmarynu
Sól
Czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Fetę umieść na środku naczynia do pieczenia.
  2. Wokół fety ułóż pokrojonego w talarki pora, czosnek w łupinach, całe oliwki i posiekane suszone śliwki.
  3. Całość obsyp ziołami i podlej oliwą, octem balsamicznym, oprósz odrobiną soli i czarnego pieprzu.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.

Zobacz przepis: https://youtu.be/Kyvvcmro_E0