Pasztet z warzyw po bulionie

Pasztet z warzyw po bulionie

Składniki:

  • Warzywa po bulionie
  • 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • Szklanka suszonych owoców (może być mix owoców zalegających w szafce)
  • Szklanka orzechów dowolnych (może być mix orzechów zalegających w szafce)
  • 3 cebule
  • 2 łyżki suszonych ziół (majeranek, oregano, bazylia zioła prowansalskie lub ich mix)
  • Pęczek jarmużu
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż ją aż będzie szklista i miękka.
  2. W międzyczasie warzywa po bulionie pokrój  drobno lub zetrzyj na grubej tarce. Jarmuż dokładnie oczyść i całe liście pokrój na mniejsze kawałki – nie musisz wykrawać łodygi.
  3. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj warzywa wraz z suchymi ziołami a następnie duś  na małym ogniu przez około 10 minut. Raz na czas mieszaj.
  4. Uduszone warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki poza suszonymi owocami i zmiel wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem i na sam koniec delikatnie wmieszaj suszone owoce.
  5. Przełóż masę  do formy pasztetowej wyłożonej papierem do pieczenia, udekoruj kilkoma liśćmi jarmużu skropionego  olejem i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w termoobiegu. Studź pasztet przez całą noc, a rano krój.