Przepisy na dania z wykorzystaniem pikli
Śniadanie — Pożywny bowl z wędzoną makrelą
Porcja na jedną osobę
Wędzona makrela — 100 g
Jajko
Rukola — garść
Musztardowiec — garść
Mizuna — garść
Piklowana marchew i papryka
Sól
Sok z cytryny
Oliwa
Płatki chilli
Listki skrop sokiem z cytryny i posól. Dodaj oliwę i wymieszaj.
W misce ułóż listki, pikle, makrelę i gotowane przez ok. 5 minut jajko.
Dopraw.
Obiad — Kluski kładzione
Porcja na jedną osobę
Pręga wołowa — ok. 150 g
Pomidory w puszce — ok. pół puszki na osobę
Pieprz
Sól
Kluski:
Jajko
Sól
Mąka pszenna — 100 g
Sos:
Marchew
Seler naciowy
Cebula
Czosnek
MasłoSól
Ser dojrzewający
W żeliwnym garnku rozgnieć pomidory, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pręgę i wstaw do piekarnika. Piecz w 150 stopniach, aż mięso będzie można porwać.
Jajko dopraw i roztrzep. Dodaj mąkę, ciągle mieszając. Gotuj kluski w osolonej wodzie. Oddzielaj je łyżką.
Warzywa skarmelizuj na maśle na małym ogniu i dodaj mięso z pomidorami. Dodaj kluski i wymieszaj. Całość dopraw serem.
Kolacja — Pikantne burrito
Pręga wołowa w pomidorach (z obiadu)
Pikle ze śniadania
Tortilla
Oliwa
Płatki chilli
Czarna fasola w zalewie
Cheddar
Śmietana 18% bez karagenu
Jalapeno
Majonez
Na rozgrzaną oliwę wrzuć płatki chilli. Dodaj sos z pręgą wołową i czarną fasolę.
Na placku ułóż starty ser, następnie sos, pikle i śmietanę.
Opcjonalnie dodaj więcej ostrej papryczki.
Burrito złóż, posmaruj majonezem i grilluj na złoty kolor.
Zobacz przepis: https://youtu.be/quPIQ-bSI9s