Przepisy

Przepisy na dania z wykorzystaniem ryżu

Pudding ryżowy

Składniki na 2 porcje:
2 porcje ugotowanego ryżu, ok. 200-300 g
Ok. 500 ml napoju owsianego
4-6 łyżek miodu naturalnego
Dowolnie wybrane owoce jagodowe do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotowany ryż podgrzej w garnuszku z napojem owsianym, do momentu aż wchłonie płyn i zmieni konsystencję na bardziej gęstą.
  2. Na koniec gotowania dodaj miód, następnie podawaj z owocami jagodowymi.

Aromatyczna cebulowa

Składniki na 4 porcje:
Marchewka
Pietruszka
4 duże cebule, dowolnego rodzaju
Ugotowany ryż, ok. 150-200 g
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 goździki
Laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

  1. Dobrze umytą marchewkę i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, wraz ze skórką.
  2. Cebule obierz i pokrój w pióra.
  3. Warzywa wysmaruj oliwą i oprósz solą, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
  4. Po tym czasie wrzuć warzywa do garnka, dodaj ok. 1,5 litra wody, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, cynamon oraz tymianek. Gotuj całość na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, przez 45 min.
  5. Gdy będzie gotowa, podawaj z ugotowanym ryżem.

Tabbouleh

Składniki na 4 porcje:
Ugotowany ryż, ok. 150 g
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
10 liści mięty
1/2 pęczka liści rzodkiewek
6 rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
Cebula szalotka lub inna mała cebula
Sok z całej cytryny
Oliwa
Sól

Przygotowanie:

  1. Ugotowany ryż odśwież w funkcji regeneracja.
  2. W międzyczasie posiekaj natkę, koperek, miętę i liście rzodkiewki.
  3. Rzodkiewki i ogórki posiekaj w drobną kostkę.
  4. Cebulę posiekaj w drobniutką kostkę.
  5. Wszystkie składniki razem z ryżem wymieszaj, następnie dodaj sok z cytryny, sól i sporo oliwy. Gotowe.

Zobacz przepis: https://youtu.be/JVoD20jRh80