Przepisy na dania z wykorzystaniem schabu
Pasta jajeczna
Składniki na 1 porcję:
Jajko ugotowane na twardo
Majonez - 2 łyżki
Muszarda francuska - łyżeczka
Seler naciowy - pół łodygi i nać
Koperek - łyżka
Szczypiorek - łyżka
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
1. Przesiekaj wszystko w podobną kostkę, wymieszaj z majonezem i dopraw.
2. Dodaj drobno posiekane zioła.
3. Podawaj w miseczce, lub na zgrillowanej grzance, najlepiej ciemnym z ziarnami udekorowane nacią selera.
Schabowy na styl wiedeński oraz kartofelsalad
Składniki na 1 porcję:
200g schabu
Jajko
Mąka pszenna 20g
Bułka tarta 20g
Maślanka - ok 100ml
Sól
Pieprz
Masło klarowane
Młode ziemniaki - ok 3
Ogórki kiszone - ok 2
Szalotka
Majonez - łyżka
Musztarda francuska • Koperek - łyżka
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Rozbij schab i zamarynuj w maślance i odstaw na dwie godziny.
- Przypraw schab solą i pieprzem. Opanieruj mięso w mące, rozmąconym jajku i bułce. Smaż na złoty kolor na klarowanym maśle.
- Udekoruj plastrem cytryny oraz filecikiem anchois.
- Ugotowane ziemniaki wymieszaj z pozostałymi składnikami pokrojonymi w drobną kosteczkę. Dopraw sosami, ziołami i przyprawami.
Kanapka z kotletem
Składniki
Pasta jajeczna - 3 łyżki
Chleb pullmann - dwie kromki
Fileciki anchois - 2 lub 4 dla odważnych
Koperek
Przygotowanie:
- Grilluj chleb na złoty kolor. Posmaruj jedną kromkę pastą jajeczną.
- Dodaj plastry schabowego oraz fileciki anchois i koperek.
- Przykryj drugą kromką
Zobacz przepis: https://youtu.be/motZR7S9eFU