Przepisy

Przepisy na dania z wykorzystaniem schabu

Pasta jajeczna                                                

Składniki na 1 porcję:                                                      
Jajko ugotowane na twardo                    
Majonez - 2 łyżki
Muszarda francuska - łyżeczka                    
Seler naciowy - pół łodygi i nać                    
Koperek - łyżka
Szczypiorek - łyżka
Pieprz
Sól
                                                                               

Przygotowanie:
 
                                                                               
1. Przesiekaj wszystko w podobną kostkę, wymieszaj z majonezem i dopraw.
2. Dodaj drobno posiekane zioła.
3. Podawaj w miseczce, lub na zgrillowanej grzance, najlepiej ciemnym z ziarnami udekorowane nacią selera.                                      

Schabowy na styl wiedeński oraz kartofelsalad                                   

Składniki na 1 porcję:                                                 
200g schabu
Jajko
Mąka pszenna 20g          
Bułka tarta 20g
Maślanka - ok 100ml                    
Sól
Pieprz
Masło klarowane
Młode ziemniaki - ok 3
Ogórki kiszone - ok 2
Szalotka
Majonez - łyżka
Musztarda francuska • Koperek - łyżka
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozbij schab i zamarynuj w maślance i odstaw na dwie godziny.
  2. Przypraw schab solą i pieprzem. Opanieruj mięso w mące, rozmąconym jajku i bułce. Smaż na złoty kolor na klarowanym maśle.
  3. Udekoruj plastrem cytryny oraz filecikiem anchois.
  4. Ugotowane ziemniaki wymieszaj z pozostałymi składnikami pokrojonymi w drobną kosteczkę. Dopraw sosami, ziołami i przyprawami.

Kanapka z kotletem

Składniki                                             
Pasta jajeczna - 3 łyżki                    
Chleb pullmann - dwie kromki                    
Fileciki anchois - 2 lub 4 dla odważnych
Koperek

Przygotowanie:                                                                           

  1. Grilluj chleb na złoty kolor. Posmaruj jedną kromkę pastą jajeczną.
  2. Dodaj plastry schabowego oraz fileciki anchois i koperek.
  3. Przykryj drugą kromką

Zobacz przepis: https://youtu.be/motZR7S9eFU