Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
Mięsne nadzienie:
300 g mielonej wołowiny
1 cebula, bardzo drobno posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 - 5 łyżek wody
świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, pietruszka)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z ciepłą wodą, zagnieść miękkie, plastyczne ciasto (podobne jak na polskie pierogi). Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło.
Połączyć mięso z cebulą, czosnkiem i ziołami, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać trochę wody, żeby nadzienie było nieco „luźniejsze”.
Ciasto rozwałkować na oproszonym mąka blacie na ok. 0,5 cm placek, za pomocą szklanki powycinać kółeczka. Każde rozwałkować na cienki placuszek o średnicy mniej więcej 7 cm, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić sakiewkę u góry.
Spód każdego pierożka zamoczyć w oleju, a następnie układać je na sitku naczynia do gotowania na parze, tak, żeby pierożki się nie stykały. Parować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podawać gorące.