Składniki:
surowy boczek, ze skórą (w jednym, dużym kawałku o wadze ok. 1 kg)
6 - 8 liści laurowych
gruboziarnista sól (morska albo himalajska)
świeżo mielony pieprz
pieczone ziemniaki, do podania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Boczek umyć, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem (skóra musi być zupełnie sucha). Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając żeby nie przeciąż mięsa pod spodem - wtedy nie uzyskamy chrupiącego wierzchu!
Natrzeć skórę solą i pieprzem, w nacięcia powtykać liście laurowe.
Ułożyć mięso skórą do góry w dużym naczyniu żaroodpornym lub na głębokiej blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 40 - 45 minut, po tym czasie powinniśmy uzyskać złotobrązową chrupiącą skórkę tzw. crackling.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C, piec boczek jeszcze 60 - 80 minut, w zależności od piekarnika i wielkości naszego kawałka.
Gotowe mięso powinno być mocno zarumienione z wierzchu, z chrupiącą, słoną skórką i miękkim, mocno wytopionym środkiem.
Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić na 15 minut, po czym pokroić ostrym nożem wzdłuż nacięć na skórze.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.