Składniki:
Ciasto
50 g świeżych / 1 łyżeczka suszonych drożdży
250 ml mleka, podgrzanego
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
100 g cukru
450 - 470 g mąki chlebowej
2 łyżeczki kardamonu
Nadzienie
120 g masła, roztopionego i przestudzonego
100 g brązowego cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
1 żółtko plus 1 łyżka mleka, do posmarowania bułek
cukier, do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Odlać 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min - drożdże zaczną rosnąć i bąbelkować.
Cały rozczyn przelać do dużej miski, dodać pozostałe mleko, masło, kardamon, cukier i mąkę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, nie powinno też kleić się do rąk. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 - 60 min.
W międzyczasie zrobić nadzienie - wymieszać roztopione masło, cynamon i brązowy cukier.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na powierzchni rozsmarować cynamonową masę.
Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego brzegu, ułożyć łączeniem do dołu i ostrym nożem pociąć na 16 równych kawałków.
Bułeczki delikatnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Bułeczki posmarować żółtkiem z odrobiną mleka, piec ok. 10 minut, powinny nabrać intensywnie złotobrązowego koloru.
Wystudzić na kratce.