Składniki:
1/2 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
3 - 4 łyżki oliwy (lub oleju roślinnego)
2 cebule, pokrojone w pióra
2 duże marchwie, pokrojone w słupki lub starte na grubych okach
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka kuminu (mielonego lub całe ziarna - rozbijamy w moździerzu)
1 łyżeczka kolendry (również utartej w moździerzu)
4 - 5 liści laurowych
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 główka czosnku (w całości!)
200 - 300 g długoziarnistego ryżu np. Basmati
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodać cebulę, smaż przez ok. 10 min, aż będzie miękka i nabierze złotego koloru.
Zwiększyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso wyraźnie się skarmelizuje.
Dodać marchewkę i przyprawy - kumin, paprykę, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, zalać gorącą wodą tak, aby minimalnie zakrywała mięso.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 40 - 50 min - mięso musi być miękkie. W razie potrzeby, podlać małą ilością wody.
Gdy wołowina jest już miękka, wsypać do garnka ryż – tak, aby w miarę równomiernie przykrył mięso. Dolaćgorącej wody na tyle, żeby przykryła ryż, nie mieszać!
Główkę czosnku przeciąć w poprzek na pół - tuż przy podstawie, wciśnąć ją przecięciem na dół w środek gotowanego ryżu. Posypać ryż kolendrą. Gotować pod przykryciem ok. 10 min, w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Danie jest gotowe kiedy ryż jest ugotowany al dente, nie może być za miękki!
Przed podaniem całość dokładnie wymieszać.