Składniki:
1 kg wołowiny (np. karkówka, łopatka lub szponder)
2 - 3 łyżki oleju roślinnego
sól i świeżo mielony pieprz
1 szklanka bulionu
8 świeżych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
1 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule, z grubsza pokrojone
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
sok z limonki
świeża natka pietruszki, posiekana (lub kolendra)
ryż basmati lub tortille, do podania
zielone oliwki, do podania
Przygotowanie:
Wołowinę oczyścić z włókien i przerostów, doprawić solą i pieprzem. Uwaga! Należy zostawić trochę tłustego – wytopi się w garnku.
W dużym garnku rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso na dużym ogniu.
Wlać bulion, dodać pomidory, cebulę, chilli, czosnek i przecier pomidorowy. Doprawić solą, kolendrą i kuminem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień do minimum i gotować przez ok 3 - 4 godziny. Kawałek wołowiny powinien z łatwością rozgnieść się widelcem. Jeśli sos zacznie robić się bardzo gęsty - rozrzedzić go odrobiną wody.
Przed podaniem, rozrywamy włókna dwoma widelcami, mieszamy z powstałym w garnku gęstym i aromatycznym sosem.
Podajemy z ugotowanym ryżem (lub z plackami tortilli) i z oliwkami, skropione sokiem z limonki i posypane świeżą pietruszką.