Składniki:
1/2 szklanki bulguru jęczmiennego*
1 szklanka wody
szczypta soli
4 - 5 pęczków pietruszki
ok. 100 g świeżej mięty (ok. 2 doniczki)
4 pomidory, sparzone, obrane ze skóry
1 zielony ogórek szklarniowy, obrany
1/2 cebuli
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta mielonego cynamonu
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
oliwa extra vergine
* bulgur jęczmienny (kaszę bulgur) możemy kupić w większości sklepów ze zdrową /ekologiczną żywnością.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomiory i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
Pietruszkę i miętę wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i starannie, bardzo, bardzo drobno posiekać. Im drobniej, tym lepiej.
W dużej misce wymieszać ugotowaną kaszę, pomidory, ogórki, cebulę i zioła.
Doprawić kuminem, cynamonem, solą i pieprzem, szczodrze skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Całość starannie mieszamy, podajemy.