Składniki:
500 g mielonej wołowiny
2 - 3 łyżki oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 duża marchew, starta na tarce o grubych okach
3 ząbki czosnku, przeciśnie przez praskę
400 g (1 puszka) pomidorów
2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu
1 - 2 łyżki sosu Worchestershire
listki z kilku gałązek tymianku
3 liście laurowe
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
ok. 500 - 700 g ziemniaków
2 łyżki masła (lub więcej)
ok. 150 ml ciepłego mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
100 g startego sera cheddar
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Smażyć 3 - 4 minuty, aż się zeszkli.
Dodać wołowinę ( uwaga! wyciągamy mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem ), czosnek, startą marchew, sól i pieprz, wedle uznania.
Smażyć przez 10 - 15 minut, aż mięso będzie lekko przypieczone, a marchew porządnie skarmelizowana.
Dodać listki tymianku, liście laurowe, sos Worchestershire, przesmażyć chwilę, dodać pomidory z puszki, całość zalać bulionem.
Gotować bez przykrycia przez ok. 20 - 30 min, po tym czasie sos powinien się zredukować i być dość gęsty. W razie potrzeby doprawić ponownie solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Jeszcze gorące utłuc na pureé. Dodać mleko i masło, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jedwabistego, gładkiego pureé, w razie potrzeby dolać więcej mleka lub/i dołożyć masła. Doprawić ziemniaczane pureé solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać drobno starty cheddar i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Do żaroodpornego naczynia wlać mięsny sos, przykryć go, nakładanym łyżka po łyżce, ziemniaczanym pureé.
Zapiekać przez ok. 20 - 25 minut, aż na ziemniakach wytworzy się złotobrązowa, spieczona skorupka.
Podawać gorące, posypane świeżym tymiankiem i pieprzem.