Składniki:
500 - 700 g filet z łososia, ze skórą
150 g soli (najlepiej gruboziarnistej soli morskiej)
40 g brązowego cukru
1 burak, starty na tarce
pęczek koperku
Sos do podania
1 łyżka soku z cytryny
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
świeży koperek
Przygotowanie:
Łososia umyć, starannie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą pęsety wyjąć z ryby wszystkie ości, z łatwością wyczujemy je przejeżdżając dłonią po filecie. Oczyszczonego łososia ułożyć na dużym półmisku lub tacy - musi zmieścić się na długość.
Na łososia nałożyć kolejno warstwę soli (musimy przykryć solą całą rybę), następnie cukru, startego buraka i koperku. Docisnąć ręką warstwy i zawinąć całość w folię spożywczą. Najlepiej jest położyć na wierchu obciążenie, np. grubą deskę do krojenia czy ceramiczne naczynie do zapiekania, smaki lepiej się przegryzą.
Wkładamy do lodówki na 2 dni.
Po 48 h rozwinąć łososia, delikatnie zsunąć z niego całą marynatę. Papierowym ręcznikiem wyczyścić resztkę soli i osuszyć rybę.
Kroić ostrym nożem na maksymalnie cienkie plasterki.
Pyszny solo, na kromce świeżego chleba lub z sosem - aby zrobić sos mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, musztardą i koperkiem.