Składniki:
2 kg ziemniaków (najlepiej typ kulinarny AB lub B)
2 łyżki cukru
2 łyżki (60 g) niesolonego masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 szklanki bulionu wołowego
1 łyżka ketchupu
1/2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
sól i świeżo mielony czarny pieprz
olej roślinny, do smażenia frytek
ser cheddar, starty na tarce*
* w oryginalnych przepisach używa sie tzw. cheddar curds, u nas niestety niedostępnych. Spokojnie można zastąpić cheddarem startym na tarce.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, pokroić w grube słupki. Zalać zimną wodą z dodatkiem cukru, odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przygotować sos: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Smażyć ok. 2 - 3 minuty. Dodać szalotkę, czosnek, smażyć kolejne 2 minuty. Całość zalać bulionem, doprawić ketchupem, sosem Worchestershire, octem jabłkowym, solą i pieprzem. Dodać zielony pieprz z zalewy. Gotować przez ok. 6 - 10 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Odstawić.
W dużym garnku rozgrzać olej. Frytki odcedzić z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Partiami smażyć w oleju przez ok. 5 minut, wyciągnąć cedzakową łyżką. Podciągnąć nieco temperaturę oleju i jeszcze raz włożyć do niego obsmażone frytki. Smażyć, aż będą chrupiące i złotobrązowe. Wyjąć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Gotowe frytki przełożyć na talerz, posypać grubą solą, polać ciepłym sosem, oprószyć serem cheddar.